Élet-Stílus

Mitől lesz a mosolyunk százwattos?

Szikrázó mosollyal, fehér köpenyben ajánlják nekünk a legújabb fogkefét. Mert a világ fogorvosai is ezt ajánlják. De biztos, hogy az a jó nekünk?

Ha végignézzük egy-egy nagyobb bolt szájápolási, szájhigiéniai kínálatát, jogosan jöhetünk zavarba a kínálat sokféleségétől. Amíg korábban minden vacillálás nélkül kaptuk le a polcokról azt az egy darab fogkefét, addig ma már ott elakadhatunk, hogy hagyományos vagy elektromos fogkefét vegyünk-e, avagy mire jó a szájzuhany vagy a szájcenter. A választás valóban nem könnyű, de most adunk egy kis segítséget.

Első körben azt kell eldöntenünk, hogy mi a jobb számunkra, a hagyományos vagy az elektromos fogkefe. A már megszokott, hagyományos fogkefék tucatjai állnak rendelkezésünkre, van ínyvédő, döntött sörtékkel rendelkező vagy fogszabályzóhoz alkalmazható fogkefe. De a lényeg, hogy ezeket a mondhatni „kézi vezérlésű” fogkeféket csak azoknak ajánlják, akik megfelelő fogmosási technikával rendelkeznek, és használnak mellette egyéb szájápolási termékeket, mint a fogselyem vagy a szájvíz.

Az elektromos fogkefék valószínűleg sokkal meggyőzőbbek. A különböző kutatások mind azt mutatják, hogy hatékonyabban és hosszabb ideig használjuk az elektromos fogkefénket. (Főleg, ha időzítővel ellátott, így okosan jelzi is nekünk, mikor van az állj.) A gépek speciális mozgása ugyanis nem bízza ránk a technikát, (milyen szerencse) ami kisgyermekek esetében különösen fontos. Nem mellesleg, talán könnyebb is megszerettetni a gyerekekkel az elektromos fogkefét (főleg, ha az zenél is fogmosás közben, mint az Oral-B Mickey egeres fogkeféje).

Árban elég széles a paletta, választhatunk szerényebb árfekvésűt, de még ezek is rendelkeznek általában valami pluszfunkcióval, például egyes fogkefék sörtéje olyan indikátor szálakat rejt magában, melyek jelzik az elhasználódást.

A kicsit komolyabb szerkezetek ennél már jóval többet tudnak, nyomásérzékelővel rendelkeznek, így az ínyünket is védik, jelzik az elhasználódást, és időjelző mutatja, hogy meddig mossuk a fogunkat.

Találunk olyat is, amelynek a sebességfokozata állítható, és több pótfejet is kapunk azonnal hozzá, vagy (és itt jön az a bizonyos szájcenter) vehetünk magunknak és az egész családunknak egy olyan készülékegyüttest, amely nemcsak hogy az elektromos fogkefét tartalmazza, de szájzuhanyt is kapunk mellé, állítható víznyomással, és még azt is beállíthatjuk, hogy egyenletes vagy rotációs legyen a vízsugár. Különösen ajánlott a nyelv, az implantátumok, a hidak és a koronák tisztítására.

És hogy pontosan mit csinál? Levegőt kever a vízbe, így az apró buborékok segítségével támadja meg a baktériumokat, masszírozza az ínyt és csökkenti a fogínyvérzést.

Ha jól választunk tehát fogkefét, sok-sok kellemetlenséget megspórolhatunk, hogy minél kevesebbszer kelljen átélnünk a fúrás- faragás csöppet sem felemelő érzését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik