Élet-Stílus

153 éve született a leghíresebb orvos-író

A XIX. század egyik legkiemelkedőbb orosz írója nem csak elvégezte az orvosi fakultást, de évekig praktizált is. Súlyos tüdőbetegsége egész életében elkísérte.

Anton Pavlovics Csehov 1860. január 29-én született Dél-Oroszországban, az Azovi-tenger partján fekvő Taganrog kikötővárosban. Ő volt a harmadik gyermek a családban, hat testvére közül a legkisebbik kétévesen meghalt. Nagyapja jobbágynak született, ám megváltotta saját és gyermekei szabadságát. Anton apja Taganrogban lett kiskereskedő, de vállalkozása csődbe ment, és az adósok börtöne elől 1876 tavaszán Moszkvába menekült. Anton Csehov azonban még három évig Taganrogban maradt, hogy iskoláit befejezze. Ez idő alatt házitanítóként és ruhagyári munkásként dolgozott, hogy megélhetését biztosíthassa. 1879-ben, a gimnázium befejezése után csatlakozott Moszkvában élő családjához, majd a szülővárosától kapott ösztöndíjjal a zsebében beiratkozott a moszkvai állami egyetem orvosi fakultására.

Orvosként is praktizált

1884-ben megszerezte orvosi diplomáját és praktizálni kezdett, ám másfél évvel később hosszú időre felhagyott az orvosi gyakorlattal. 1886 elején rendszeres munkatársa lett Alekszej Szuvorin Szentpéterváron megjelenő Novoje Vremja (Új Idő) című lapjának, írói hírneve egyre emelkedett. Ekkor kezdte egyre komolyabban venni az írói hivatást, két novelláskötetével elnyerte az országos elismerést jelentő Puskin-díjat.

Az 1880-as évek közepén jelentkeztek kezdődő betegsége, a tuberkulózis (tbc) első tünetei. Betegségét is kezelendő, kelet-ukrajnai utazást tett, ahol anyagot gyűjtött a később először folytatásokban megjelent, A sztyepp című kisregényéhez.

Ha szeretné tudni, kiket kezelt Csehov ingyen, kattintson ide.

Forrás: 153 éve született a leghíresebb orvos-író (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik