Élet-Stílus

10 év múlva a rák már nem lesz halálos ítélet

vérvizsgálat (vérvizsgálat, )
vérvizsgálat (vérvizsgálat, )

Gyilkos kór helyett egyszerű krónikus betegség lehet a rák a DNS-alapú kezeléseknek köszönhetően.

A szakemberek úgy vélik, hogy az orvostudomány közel áll egy radikális változáshoz, ami alapjaiban változtatja meg a gyógykezeléseket, és növeli a várható élettartamunkat. Reményeik szerint 5-10 év múlva képesek lesznek elkülöníteni a tumorok DNS-ét, ami lehetővé teszi majd, hogy hatékonyabb és célzottabb kezeléssel lépjenek fel a betegség ellen.

Az erre vonatkozó kutatásokat végző orvosok szerint a tumorok DNS-ének azonosítása lehetővé teszi majd azok individuális kezeléseit is. Így nem fordulhatna elő olyan eset, mint azé a Chelsea-ben élő betegé, aki éveken át szedett mellrákgyógyszert, mielőtt kiderült, hogy az esete különleges, így a gyógyszer, amit szed, hatástalan.

Az orvosok egy része meg van győződve róla, hogy 5-10 éven belül a DNS elkülönítése és a személyre szabott kezelés felállítása már rutinnak számít majd. A hatékonyabb kezeléseknek köszönhetően a betegség már nem lesz halálos ítélet, sokkal inkább egy krónikus állapot, amit kezeléssel még sokáig szinten és közel tünetmentesen lehet tartani.

A daganatok DNS-ének azonosítása egyébként ma sem lehetetlen: egy invazív vizsgálattal, az úgynevezett biopsziával kinyerhető. A szakemberek most egy olyan teszten dolgoznak, ami a daganatból vett minta helyett a vérből is ki tudja mutatni a tumor DNS-ét.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik