Élet-Stílus

A herpesz oka a magány?

A társas kapcsolatok hiánya gyengíti az immunrendszert.

Egy friss kutatás összefüggést mutatott ki a magányosság és számos immunrendszerbeli probléma között, ami alapján azt a következtetést vonták le a szakemberek, hogy az egyedüllét károsan hathat az ember egészségére.

A vizsgálatok kimutatták, hogy az egyedülálló, magányos személyek esetében sokkal gyakrabban fordult elő herpeszvírus, és a stresszre válaszolva sokkal több gyulladással összefüggő proteint termelt a szervezetük, mint azoké, akik kötődtek valakihez a magánéletükben. Az említett proteinek a gyulladás jelenlétét jelzik a szervezetben, a krónikus gyulladás pedig számos betegséghez köthető, többet között a szívkoszorúér-megbetegedéshez, a kettes típusú cukorbetegséghez, az ízületi gyulladásokhoz, vagy az Alzheimer-kórhoz. Az, hogy a látens herpeszvírus többször vált aktívvá a magányos személyeknél, arra utal, hogy ezek az emberek tartós stresszben élnek, és az vált ki ilyen immunválaszt a szervezetükben.

Amint azt Lisa Jaremka, az Ohio Állami Egyetem munkatársa elmondta, azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a szegényes emberi kapcsolatok számos egészségügyi problémával hozhatók kapcsolatba, a mostani kutatás azonban azért fontos, mert talán segít megérteni azokat a folyamatokat, melyek mindezek hátterében állnak, és ezáltal kivédhetővé válnának a magányosság negatív egészségügyi következményei.

Ha szeretné megtudni, még mit befolyásol negatívan a herpesz, kattintson ide.

Forrás:

Folyton kicsapja a herpesz? Lehet, hogy ez az oka! (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik