Élet-Stílus

Veszélyben az élete, ha horkol

Amerikai kutatók kapcsolatot találtak az egyszerű horkolás és a szívbetegségek között.

A horkolás nem csak egy rossz szokás, vagy egy kellemetlenség, amit meg kell szokni, ugyanis veszélyes is lehet. Egy friss amerikai kutatás ugyanis kapcsolatot talált a horkolás és a szívbetegségek kialakulása között. Ráadásul nem is akármilyet: a vizsgálatok szerint azok, akik horkolnak, nagyobb eséllyel kapnak infarktust, mint az elhízottak, vagy azok, akik dohányoznak.

A kutatást végző detroiti szakemberek szerint a jelenség hátterében az áll, hogy a horkolás befolyásolja az artériák falának vastagságát (különös tekintettel a karotiszra, ami az agyat látja el friss vérrel), így növeli az agyvérzés, a stroke és a szívroham lehetőségét. Épp ezért azt javasolják, ha valaki állandóan horkol, ugyanúgy kezeltesse magát orvossal, mint azok, akiknél magas vérnyomást vagy cukorbetegséget diagnosztizáltak.

A horkolás egyébként meglehetősen gyakori jelenség: a férfiak közül tízből négy, míg a nőknél minden harmadik rendszeresen horkol. A nagy számú érintett ellenére sokáig úgy hitték, az alvászavarokon kívül a horkolás más problémákat nem okoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik