Élet-Stílus

Milyen a jó marhasült?

Számít a fűszerezés, az elkészítés módja, de még az állat lelkiállapota is.

Mielőtt belevágunk, jó ha tudjuk, tökéletes marhasült nem létezik. Mert az annyiféle, ahányan csak vagyunk – húsevők – a világban. Van, akinek akkor az igazi, ha tocsog a húslében, olyan, akinek jól átsütve az igazi, és szép számmal vannak azok is, akik pác nélkül el se tudják képzelni. Az azonban mindenkinek egyformán fontos, miből készüljön.

Sokat hallani mostanában arról, hogy az a marhasült, ami nem wagyu-ból vagy angus marhából készült, az nem is igazi marhasült, ám szakértőnk, Gál József, a fővárosiak egyik kedvenc hentese szerint a helyzet nem ilyen egyszerű. A jó marhasülthöz valóban nélkülözhetetlen a prémium-alapanyag, de az ugyanúgy lehet magyar tarka, fekete-tarka holstein fríz, sőt a franciák kedvence, a charolais marha húsa is. Egy a lényeg, hogy a vágásra szánt állat tisztességesen legyen tartva, különös tekintettel az életének a végére.


A jó marhahúson látszik, hogy jó – Forrás: Auchan

A húsok minőségét nem csak az befolyásolja ugyanis, ami a vágás után történik (szortírozás, csomagolás, szállítás, tárolás), hanem az is, ami azt megelőzően. Nem mindegy, hogy a vágóhídra került állatok milyen “lelkiállapotban” várják a véget: fontos, hogy mennyit stresszelnek, hogy eleget pihennek-e, sőt az is, hogy végül hogyan vágják majd le őket. Ennek persze vásárláskor nehéz utánajárni, de szakértőnk szerint az igazán jó húson látszik is, hogy milyen.

Szerencsére a jó minőségű alapanyag ma már itthon sem ritkaság, sőt, ami igazán jó hír, hogy a prémiumminőségű hús nem feltétlenül méregdrága: a legnépszerűbb hentesek mellett ma már a fóti Auchan is árul prémiumminőségű húsokat. Azt pedig, hogy van-e különbség egy közepes és egy prémiumminőségű hús között a laikus is meg tudja mondani: az alapanyagtól függően változik az étel íze, állaga, sőt még az elkészítésre szánt idő is.

A jó marhasült fontos része a fűszerezés. Ha igazán jót szeretnénk, akkor nem előre bedörzsölt hússzeleteket választunk, hanem friss zöldfűszereket. Szakértőnk, Gál József azt tanácsolja, még mielőtt nekilátnánk a sütésnek, szárítsuk ki a serpenyőben a fűszereinket, majd ezután ebbe forgassuk meg a húst, hogy még ízletesebb legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik