Élet-Stílus

De mik azok a parabének?

Mostanában lépten-nyomon azt halljuk, óvakodnunk kell tőlük. De miért?

Lépten-nyomon halljuk, hogy nagyon nézzük meg a kozmetikumok összetételét, mert káros, mérgező anyagokat is tartalmazhatnak, és tartós használatuk kihat az egészségünkre. Mostanában a parabénekről halljuk, hogy jobb, ha óvakodunk tőlük. De mik is azok a parabének? Miért vannak a kozmetikumokban? Mit okoznak a szervezetben?


Ezeket a kérdéseket gyakran felteszik a vendégeim egy-egy találkozás alkalmával, de akad olyan is, aki rögtön azt kérdezi, hogy parabénmentes-e a készítmény, amit használok a bőrére. De lássuk először is, mik azok a parabének? Stabil, nem illékony vegyületek, színtelen vagy fehér kis kristályok. Általában szagtalanok vagy csak nagyon enyhe szaguk van.

Mire használják?

Különböző kozmetikumok, dezodorok, krémek tartósításra használják őket. Baktérium- és gombaölő tulajdonságaik miatt nagyon népszerűek, a bőr is jól tolerálja jelenlétüket, persze csak kis mennyiségben. Azért van rájuk szükség, hogy a használatuk során megvédjék a fertőzésektől a felhasználókat. Különben a készítményekben lévő összetevők bomlásnak indulnak, arról nem beszélve, hogy ha puszta kézzel nyúlunk a tégelyekbe, mennyi baktériumot juttathatunk bele. Parabének a kozmetikumokon kívül az ételekben is vannak, ahol szintén a tartósítás az elsődleges feladatuk.

Mit okoznak?

Felmerült a gyanú, hogy esetleg szerepet játszhatnak a rák kialakulásában. Elsősorban a dezodorokban található parabéneket gyanúsították meg a mellrák kialakulásában. Befolyásolhatják az ösztrogén, a fő női hormon termelését, és ha felhalmozódnak a bőr szöveteiben, akkor az UVB-sugárzás okozta DNS-károk is megsokszorozódnak. A bőr öregedését felgyorsítja.

Ez elég ijesztően hangzik, de a tudomány mai álláspontja szerint az a mennyiség, aminek a szervezet normál körülmények között ki van téve, nem okoz semmiféle negatív hatást. Az EU-szabályozások szerint a parabének egyenkénti aránya a készítményekben nem haladhatja meg a 0,4%-ot, de annyit tartalmazhat, az a mennyiség nem okoz problémát.


Ennek ellenére a kozmetikai ipar arra törekszik, hogy minél kevesebbet, vagy egyáltalán ne használja és természetes anyagokkal helyettesítse. Az egyik nagy kozmetikumgyártó, a Johnson&Johnson például bejelentette, hogy 2015-ig teljesen kivonja a termékeiből a parabénszármazékokat.

Ha lehet, akkor parabénmentes termékeket vásároljunk – mert bár minden káros anyagot nem tudunk kiiktatni, de legalább törekedjünk rá, saját egészségünk érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik