Élet-Stílus

Három dolog, ami növeli a gyerek IQ-ját

Konténeróvoda (Konténeróvoda)
Konténeróvoda (Konténeróvoda)

Felolvasás, Omega3, óvoda - és okos lesz a gyerek.

Amerikai kutatók szerint ezek kellenek ahhoz, hogy hatékonyan nőjön a gyerek intelligenciaszintje, vagyis IQ-ja.

Amerikai kutatók több mint hetven tanulmányt vizsgáltak át olyan módszerek után kutatva, amelyek bizonyíthatóan növelik az óvodás korú gyermekek IQ-ját. Három igazán hatásos módszert azonosítottak. John Protzko, a New York-i Egyetem kutatója munkatársaival csak a kognitív (ismeret alapú) képességeket helyezte előtérbe, a társas és emocionális intelligenciát nem vizsgálták.Az eredmények szerint az interaktív – tehát a közös – felolvasás különösen kedvező hatással van a négy év alatti gyermekek IQ-jára. Hat ponttal nagyobb az intelligenciahányadosa azoknak a gyerekeknek, akiknek rendszeresen felolvasnak. Minél korábban kezdődik az interaktív felolvasás, annál nagyobb a hatás – írják a szakértők.

Az óvodába, illetve bölcsödébe járás is nagy különbséget jelent, elsősorban azokhoz a gyerekekhez képest, akik otthon kevés ösztönzést és ingert kapnak szüleiktől. Az ő intelligenciahányadosuk hét ponttal lehet magasabb a napi foglalkozások és a hasonló korúakkal való kapcsolatok révén.

A gyermekek IQ-ját növelő leghatásosabb módszerek között az omega-3 zsírsavak fogyasztása is szerepel. De arra, hogy miért épp ezek a zsírsavak bírnak ilyen hatással, még nem született magyarázat. Hiszen például a táplálék-kiegészítőként is adható multivitamin-készítmények, a vas és a cink sem fejtenek ki a kutatások szerint hatást az IQ-ra. Addig is, amíg megtalálják a választ, a kutatók a lazacban és makrélában gazdag étrendet javasolják a kicsiknek Mozart hallgatása helyett. Az ugyanis nemcsak az agy teljesítményét segíti, de a szívet, a vérkeringést és az immunrendszert is erősíti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik