Élet-Stílus

Megvakulhat a túl sok aszpirintől

Gyogyszer(2)(960x640)(2).jpg (orvosság, tabletta, gyógyszer, egészségügy, patika, gyógyszertár, )
Gyogyszer(2)(960x640)(2).jpg (orvosság, tabletta, gyógyszer, egészségügy, patika, gyógyszertár, )

Időskori látásvesztéshez vezethet, ha valaki rendszeresen, hetente legalább egy aszpirint szed – állítják ausztrál kutatók.

Az aszpirin a világon jelenleg az egyik legnépszerűbb tabletta, évente legalább százmilliárd darabot fogyasztunk belőle. Az általános fájdalomcsillapítás és a megfázás tüneteinek enyhítése mellett az orvosok egyre gyakrabban írják fel szívroham és agyi érkatasztrófa (stroke) megelőzésére.

A Sydney Egyetem kutatását megelőzően, 2011-ben egy európai tanulmány szerzői is vizsgálták már, hogyan hat a gyógyszer azokra az idős emberekre, akik naponta szedik a gyógyszert. A kutatásbó kiderült, hogy náluk nagyobb a valószínűsége a szemfenéki sárgafolt elfajulásának.

Jie Jin Wang vezetésével az ausztrálok 2389, 45 évesnél idősebb személy adatait elemezték, és arra jutottak, hogy a rendszeres aszpirinfogyasztók 5,5%-ánál makuladegeneráció alakult ki, míg a készítményt nem szedők körében ez az arány 2,3%-volt.

„A rendszeres aszpirinfogyasztás növeli az időskori makuladegeneráció nedves alakja kialakulásának veszélyét, függetlenül a szív- és érrendszeri betegségektől és a dohányzástól” – hangsúlyozzák a Sydneyi Egyetem kutatói, hozzátéve azonban, hogy nem rendelkeznek elég bizonyítékkal arra nézve, hogy valóban az aszpirin okolható-e a szembetegségért. „Még mindig az adatgyűjtésnél tartunk” – jegyezte meg Wang.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik