Élet-Stílus

A férfiinfluenza létezik

influenza láz (lázas, )
influenza láz (lázas, )

A neurológusok szerint a férfiak agyában van a magyarázat arra, miért szenvednek jobban, ha betegek.

Sokszor egyszerű nyavalygásnak tűnik, ám a neurológusok szerint van magyarázat arra, hogy a férfiak miért „rosszabb” betegek. A válasz az agyukban rejtőzik, méghozzá a hőmérséklet érzékeléséért felelős területben.

Dr. Amanda Ellison, a Durham University neurológusa évek óta tanulmányozza az úgynevezett férfiinfluenza jelenségét. Úgy véli, a férfiak mérhetően jobban szenvednek egy lázas betegség miatt, mint a nők, mert az agyukban sokkal több a hőmérséklet érzékeléséért felelős receptor.

Mivel a legtöbb, betegséget okozó baktérium és vírus magas hőmérsékleten elpusztul, ezért egy fertőzés esetén a szervezet automatikusan azzal védekezik, hogy emeli a testhőt. Ez a láz. Mivel a férfiak agyának hőmérséklet-érzékelő területe a tesztoszteron hatására kamaszkorban valamelyest megnő, ezért felnőttként több lesz a hőmérsékletérző receptoruk is. Így ha lázasak, intenzívebben érzik annak tüneteit is, ezért jobban szenvednek, mint a nők.

A gyerekek esetében ez még nincs így: kamaszkorig a kisfiúk és a kislányok agyának ez a területe pont ugyanolyan nagy, így a fájdalomérzetük is hasonló. Dr. Ellison állításait a férfi és női agyon elvégzett vizsgálatai támasztják alá. Mindazonáltal úgy véli, az eredmények valószínűleg felszítják majd a vitát a „férfiinfluenza” körül, eddig ugyanis csak kevés egyértelmű magyarázatot találtak arra, hogy a férfiak miért szenvednek jobban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik