Élet-Stílus

Ezért szeretjük a hideget

hóember  (hó, havazás, )
hóember  (hó, havazás, )

Néhány jó érv, hogy miért szeressük a téli hideget még akkor is, ha már a pokolba kívánjuk.

Legyen az amúgy bármilyen szép, január végére azért a többség már megelégelte a havazást, a metsző mínuszokat és a felfagyott járdákon csúszkálást. Pedig lássuk be, a tavasz még nagyon messze van. Nos, ha mindezt megszerettetni nem is tudjuk, mutatunk néhány dolgot, amiért még a hideget is lehet szeretni.

Például azért, mert a hideg fogyaszt. Egész pontosan nem a hideg, hanem a szervezet hidegre adott reakciója. Hogy mégis hogyan? Hallott már a barna zsírszövetről? Ennek köszönhetjük, hogy nem fagyunk meg, a szövet ugyanis jelentős hőtermelésre képes, sokszor úgy, hogy a sárga zsírszövet egy részét égeti el. Vagyis fogyaszt. Ezt egyébként egy 2012-es kutatás igazolta is, melynek során kiderült, hogy a hideg működésbe hozza a barna zsírszövetet, ami a fázás hatására kalóriát kezd égetni.

Egy másik jó érv a hideg mellett, hogy ilyenkor a fertőző betegségeket terjesztő élőlények – például a szúnyogok – elpusztulnak. Arról már nem is beszélve, hogy hideg időben bármilyen vírus vagy baktérium okozta fertőzés lassabban terjed, ezek ugyanis a nedves, párás környezetet kedvelik.

Végül, de nem utolsó sorban: a hideg csökkenti a gyulladások mértékét a szervezetben, és még pihentet is. Egy 2011-es vonatkozó vizsgálat szerint azok az atléták, akiket cryio terápiával (vagyis fagyasztásos módszerrel kezeltek) gyorsabban kipihenték az igénybevételt, mintha egyszerűen csak pihentek volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik