Élet-Stílus

Elfogynak a vezető nők

magassarku(960x640)(1).jpg (magassarkú, titkárnő, )
magassarku(960x640)(1).jpg (magassarkú, titkárnő, )

A társadalmi nyomás és a stressz miatt nyomnak egyre kevesebbet.

A látványos fogyás elsősorban a jogi, az orvosi és az üzleti területen tevékenykedő nőket érinti, olyannyira, hogy az elmúlt 15 évben ők az egyetlen olyan társadalmi csoport, amelyik testsúlycsökkenést mutat.

A brit National Obesity Observatory beszámolója alapján, míg 1997-ben a karrierépítő nők 15 százaléka túlsúllyal küzdött, addig 2008-ra ez az arány 14 százalékra csökkent, míg a férfiaknál 15-ről 20 százalékra nőtt.

A szakemberek szerint a jelenség hátterében a társadalmi nyomás áll: a gyengébb nem esetében a külvilág ugyanis hajlamosabb külső alapján ítélni. „A jó megjelenés a hölgyek leglényegesebb tulajdonsága a mai társadalom elvárásai szerint. Tagadhatatlan, hogy a túlsúly az élet valamennyi területén hátrányt jelent, de ez a nők esetében hatványozottan igaz” – mondta el dr. Andrew Hill, a Leeds Egyetem pszichológusa.

Ehhez kapcsolódik az a másik, májusban publikált tanulmány, melyből kiderült, hogy a kívülállók gyengébbre taksálták a túlsúlyos hölgyek vezetői képességeit. Heather Jackson, a Nők Üzleti Fórumának vezetője máshogy látja: szerinte a legjobb vezetők nem küszködnek túlsúllyal, mert a hatékonysághoz elkerülhetetlen az egészség és a fittség.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik