Élet-Stílus

Akiknek nem kell dezodor

dezodor (dezodor, )
dezodor (dezodor, )

Bármilyen hihetetlen, az emberek nagy része olyan génvariánssal születik, amelynek köszönhetően nincs testszaguk.

Minden ötvenedik ember olyan mutáns génvariánst hordoz, amelynek köszönhetően nincs testszaguk. Érdekes összefüggés, hogy a szárazabb állagú fülzsírt termelőknek nagyobb az esélyük e szerencsés elváltozásra.

Mindannyian ismerünk valakit, akire ráférne egy alapos fürdés, de több mint egymillió szerencsés brit még dezodor nélkül is képes friss és üde maradni. A mázlisták 80 százaléka azonban annak ellenére is használ dezodort, hogy nincs szüksége rá, mert “kulturális normának” tekinti azt. A tudósok szerint ők fölöslegesen pazarolják a pénzt, mivel egy egyszerű génteszt segítségével elárulható, valójában van-e értelme a verejtékezést szabályozó kencék használatának.

A 6495 nő bevonásával készült vizsgálatban 117-ről – azaz körülbelül minden ötvenedikről – derült ki, hogy az ABCC11 néven ismert gén ritka mutációját hordozza, ami azt jelenti, hogy hónaljuk verejtékmirigyei nem termelnek jellegzetes szagú izzadságot. Közülük azonban csak 26-an bíznak a testükben annyira, hogy ne nyúljanak dezodor után – olvasható a Journal of Investigative Dermatology című szakfolyóiratban.

“A szerencsés biológiai jelenségben érintettek negyede tudatosan vagy tudat alatt észrevette, hogy egyszerűen nincs testszaguk. A többieknek sem lenne szüksége rá, mégis megteszik nap mint nap a társadalmi elvárások kedvéért” – mondta Ian Day, a Bristoli Egyetem professzora. “Ez a helyzet pont az ellenkezője annak, mint amit Északkelet-Ázsiában lehet tapasztalni, ahol a legtöbb embernek nem kell dezodor, ezért nem is használ” – tette hozzá a kutató.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás:

Akiknek nem kell dezodor (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik