Élet-Stílus

Minden tüsszentésnél kimegy a válla

röntgen (röntgen, )
röntgen (röntgen, )

Laurennek naponta tízszer is kiugorhat a kulcscsontja a helyéről egy ritka betegség miatt.

A 20 éves brit lány, Lauren Harry 11 éves kora óta gyakorlatilag állandó fájdalomban él. Akkor a lábában érzett fájdalmat a térde környékén, ám hiába ment vele orvoshoz, a szakember azzal küldte haza, hogy a növési folyamat okozza a kellemetlenséget.

Valamivel később, 15 éves korában, egy iskolai rendezvényen elesett, és megsérült a válla, onnantól kezdve viszont nem csak a vállában, de az összes ízületében – a térdében, a csuklójában, a bokájában, de még az ujjaiban is – fájdalmat érez. Sőt, ami még ennél is rosszabb, az ízületei azóta rendszeresen ki is ugranak a helyükről, már a legkisebb behatásra is.

Az orvosok sokáig vizsgálták, mire előálltak a magyarázattal: Lauren az úgynevezett Ehlers-Danlos szindrómában szenved, ami egy ritka genetikai betegség, és ami azt jelenti, hogy a szöveteiben lévő kollagén túl gyenge ahhoz, hogy az ízületeket a helyén tartsa.

Nem csoda, hogy Laurennek már a mindennapok is állandó kihívást jelentenek: ha csak áthajt egy bukkanón, ha köhög vagy épp tüsszent, az ízületei azonnal elmozdulnak a helyükről. A fiatal lány viszont ennek ellenére igyekszik normális életet élni: egy McDonald’sban dolgozik az autósoknak fenntartott részen. Saját bevallása szerint akkor sem vesz ki szabadságot, ha minden tagja fáj, mert nem szeretné, ha kollégáinak az állapota miatt kellene többet dolgoznia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik