Élet-Stílus

Inkább meghaltak, semmint felügyelet alatt éljenek

Egy siket belga ikerpár azután választotta a kegyes halált, hogy kiderült, gyógyíthatatlan szembetegségben szenvednek.

Bár a belga ikerpár, Marc Verbessem és Eddy Verbessem már egy hónapja megkapta az injekciót, történetüket csak most hozták nyilvánosságra. A két 45 éves, Putte nevű otthonukban cipészként dolgozó férfi azután döntött az eutanázia mellett, miután kiderült: hamarosan mindketten elveszítik látásukat egy súlyos szembetegség, a glaukóma miatt.

Az ikrek születésüktől kezdve siketek voltak, épp ezért a külvilággal csak kevés kapcsolatuk volt, egymás között jelbeszéddel kommunikáltak. Miután kiderült, hogy el fogják veszíteni a látásukat, és mivel ez az egyetlen módjuk a kommunikációra, ezért várhatóan állandó gondozásba kerülnek, az ikrek úgy döntöttek, hogy ezt nem várják meg. Szenvedés helyett a halált választották.

A két férfi családja először természetesen megpróbálta lebeszélni őket a halálról, és orvost sem találtak, aki vállalta volna az injekció beadását, noha Belgiumban már 2002 szeptembere óta legális az eutanázia. Később az orvosokat és családjukat is azzal győzték meg, hogy elmondták, azután, hogy nem láthatják majd egymást, nincs értelme az életüknek.

A halálos injekciót végül egy Brüsszel melletti egyetemi kórházban, új öltönybe és cipőbe öltözve kapták meg. Jelen volt a családjuk is, akiknek utolsó erejükkel még intettek is.

Hollandiában engedték először

2002-ben a világon első országként Hollandia engedélyezte az aktív eutanáziát, vagyis a gyógyszerekkel, orvosi eszközökkel meggyorsított kegyes halált. Az országban az, hogy kit és milyen körülmények között segíthet halálba orvosa, egy erre vonatkozó törvényben aprólékosan leírják. Később több európai ország is csatlakozott Hollandiához: így ma már Belgiumban és Luxemburgban, sőt Svájcban is engedélyezik az aktív eutanáziát.

Magyarországon csak a passzív formáját hagyják

A Benelux-államokkal ellentétben az európai országok nagy része továbbra sem engedélyezi az aktív eutanáziát, ám elfogadnak olyan közvetett módszereket, amelyek megrövidíthetik a betegek szenvedéseit. Magyarországon csakúgy, mint Olaszországban, Spanyolországban és Csehországban is a gyógyíthatatlan beteg joga, hogy elutasítsa a kezelést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik