Élet-Stílus

Influenzás lehet a vizes hajtól?

vizes haj (vizes haj, nyár, )
vizes haj (vizes haj, nyár, )

Íme öt kipusztíthatatlan tévhit az influenzával kapcsolatban.

Miközben a Google influenzafigyelője szerint Amerikában már javában tombol a járvány, addig Európában egyelőre még alacsonyabb az intenzitása. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint eddig 14 országból jelentettek influenzás megbetegedéseket, ezek közül egyelőre mindössze egyben, Norvégiában sok a megbetegedés.

Magyarországon az előző héthez képest 50 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik influenzaszerű tünetekkel fordultak orvoshoz, és már több betegben kimutatták a vírust is: 3 esetben az A(H1N1), míg egy esetben az A(H3) vírus okozott megbetegedést – áll az ÁNTSZ közleményében.

Mivel a járvány már a küszöbön toporog, mi összegyűjtöttünk öt olyan népszerű tévhitet, ami a betegséggel kapcsolatban rendszeresen előkerül.

1. A védőoltástól is lehet influenzás

Tévedés, a vakcinákhoz ugyanis csakis és kizárólag olyan vírusokat használnak fel, melyek vagy halottak, vagy le vannak gyengítve, így betegséget már nem okoznak. A tévhitet az a néhány eset okozza, melyeknél a szervezet túl hevesen reagál a beadott vakcinára, és a páciens lázas lesz. Ám ez nem influenza.

2. Ha megkapta az oltást, nem lesz beteg

Ez sem igaz, mivel a védőoltásnak is kell egy bizonyos idő, míg kifejti a hatását, ami átlagosan legalább két hét. Ha valaki ez idő alatt elkapja a vírust, beteg lesz.

3. Influenzára antibiotikum

Mivel az antibiotikumok a baktériumok által okozott fertőzések ellen hatékonyak, teljesen felesleges beszedni őket influenza esetén, azt ugyanis vírus okozza. Sőt! Az influenza alatt beszedett antibiotikum kiirthatja az amúgy hasznos baktériumokat is, így a betegség rosszabbra fordulhat.

4. Ha fiatal és egészséges, nem kell oltás

Ellentétben a várandós nőkkel, az idősekkel és a kisgyerekekkel, a fiatal és erős emberek valóban nincsenek azok között, akiknek mindenképpen javasolt lenne a védőoltás. Persze ettől még beoltathatják magukat, és ezzel másoknak is jót tesznek: egy átoltott környezetben ugyanis a vírus is nehezebben terjed.

5. A vizes haj miatt influenzás lehet

Nem, ez is csak a közismert tévhitek egyike, amit gyerekkorunkban előszeretettel mondtak a szüleink, nagyszüleink. Az influenzát csupán egyetlen módon kaphatjuk el: ha érintkezésbe kerülünk a vírussal – pusztán amiatt, hogy vizes hajjal megyünk ki a hidegbe, nem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik