Élet-Stílus

Amit nem tudott a barna szemű férfiakról

Tényleg megbízhatóbbak, mint a kék szeműek?

Úgy tartják, hogy azok a férfiak, akiknek barna a szemük, megbízhatóbbak, mint kék szemű társaik. De ennek, mint kiderült, korántsem a szemük színéhez van köze, sokkal inkább az arcuk formájához.

Legalábbis ez derült ki a Prágai Egyetem egyik olyan kutatásából, amelyben 238 egyetemistát arra kértek, hogy a kézbe kapott 80 fényképet (férfiakról és nőkről vegyesen) sorolják be a következő kategóriákba: megbízható, vonzó, domináns. A kutatás végül azt az eredményt hozta, hogy a barna szemű férfiak nagy eséllyel kerültek a megbízható kategóriába.

Hogy mégis miért? Nos, a magyarázatra a kutatók is kíváncsiak voltak, és szerettek volna meggyőződni arról, hogy a megbízhatóság érzetét valóban a szem színe váltja-e ki. Épp ezért egy következő vizsgálatban ugyanazt a 80 képet adták vissza, csak most azok szemét, akiknek az első vizsgálatkor kék szeme volt, barnára változtatták, és fordítva.

Meglepő, de ugyanazokat az arcokat sorolták a megbízható kategóriába, amelyeket az első vizsgálat során – annak ellenére, hogy most kék szemük volt. A kutatók szerint azért, mert a barna szeműeknek általában nagyobb a szájuk, az orruk, szélesebb az arccsontjuk és erősebb a szemöldökük, ezek pedig azzal, hogy a babák arcát juttatják eszünkbe, a bizalom érzését is növeli bennünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik