Élet-Stílus

A körték is lehetnek szívbetegek

Mindegy, hogy alma vagy körte alakja van-e, a szívnek nem számít.

Évek óta terjed a tévhit, miszerint a körte alakú (csípőre és fenékre hízó) emberek védve vannak a szívbetegségektől, szemben az alma alakú, főleg hasra hízó emberekkel. Ám ahogy azt az UC Davis kutatói nem is olyan rég bebizonyították, a fenék és csípő környékére rakódó zsír is ártalmas: két olyan protein szintjét növelik, amik először gyulladásokhoz és inzulinrezisztanciához, később szívbetegségekhez és 2-es típusú diabéteszhez vezetnek.

„A has körül található zsírról régóta tudjuk, hogy roppant káros az egészségre nézve, ezzel szemben a far környékén lerakódó zsírról sokáig azt hittük „ártatlan”, sőt sokan úgy gondolták, hogy még véd is a cukor- és szívbetegség, valamint az anyagcserezavarok ellen” -mondja dr. Ishwarlal Jialal, a kutatás vezetője, majd hozzáteszi, a vizsgálataik most ezt cáfolták meg.

Szerintük annak is megvan a veszélye, ha valakinek széles a csípője: az ott lerakódó zsír ugyanis növeli a chemerin nevű protein mennyiségét a vérben, ami a korai metabolikus szindróma egyik legfőbb okozója, emellett növeli a magas vérnyomás, és a „jó” koleszterin szintje csökkenésének valószínűségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik