Élet-Stílus

Így űzheti el a fülébe ragadt dallamot

Olykor őrjítő, és szinte lehetetlennek tűnik megszabadulni attól, ami reggel „beragadt", ám van megoldás.

Mindenkinek érdemes megszívlelnie a jó tanácsot, aki nem bírja kiverni a fejéből a Nyomorultak című mozifilm betétdalát, vagy valamelyik 2012-es slágert. A trükk a következő: úgy űzhetjük el a nemkívánatos dallamot a fejünkből, hogy valamilyen odafigyelést igénylő feladatot végzünk – olyat, ami nem túl könnyű, de nem is túlságosan nehéz.

A Western Washington Egyetem kutatói Ira Hyman vezetésével az Applied Cognitive Psychology legújabb számában publikált tanulmányukhoz az olyan tolakodó gondolatokat és a fejünkben ragadt dallamokat vizsgálták, amelyektől oly nehéz megszabadulni. A szakértők azt próbálták kideríteni, milyen tevékenységek segíthetnek ezek legyőzésében.

A több száz egyetemi hallgató megkérdezésével készült felmérésből először is az derült ki, hogy az emberek szeretik azokat a dallamokat, amelyek megragadnak a fejükben. Hyman egyelőre nem tudja pontosan, milyen kognitív mechanizmus állhat annak hátterében, hogy bizonyos dallamokat egyszerűen nem tudunk kiverni a fejünkből, de az mindenesetre biztos, hogy amint egy dallam letáborozik az agyunkban, ott is marad.

Ha szeretné tudni, mi okozza a jelenséget, kattintson ide.

Forrás: Megint ugyanazt dúdolja egész nap? (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik