Élet-Stílus

Miért fontos a hidratálás?

Hidratálás. Ez talán az egyik legsűrűbben hallott kifejezés a kozmetikai iparban. De vajon miért fontos ez? Íme egy kis gyorstalpaló a hidratálás fontosságáról.

Legnagyobb kiterjedésű szervünk a bőrünk, a sejtek fontos alkotóeleme pedig a víz. A felszínén lévő hidrolipid réteg csak kisgyermek korban ideális, később az időjárás, az életmód, a táplálkozás befolyásolása miatt sérül, dehidratált lesz.

Amikor a bőr víztartalma csökken, száraz lesz a felhám tapintása, hámlik, feszül, kipirosodik, mélyülnek a ráncok. Ilyenkor nem csak hogy kevésbé ellenálló a bőr a kórokozókkal szemben, de az allergiára is hajlamosabbá tesz.

Ha a bőr jól hidratált, lágy, selymes, rugalmas tapintású és a felszínén enyhén savas kémhatású, akkor ellenáll a kórokozóknak, így kevesebb az esély az allergiára, és a gyulladást kiváltó anyagok is nehezebben jutnak a bőrbe. A bőr túlzott vízveszteségét okozhatja a szél szárító hatása, a nap, a hideg, vagy  melegben a túlzott verejtékezés. Ha túl sokszor mossuk meg a bőrünket vízzel, az is okozhat kiszáradást, nem is beszélve a lúgos szappanok használatáról.
A belső hidratálás is nagyon fontos, mert ha nincs elég víz a testünk sejtjeinek működéséhez, akkor a létfontosságú szervek a bőrünktől vonják el először a vizet, és a bőr sejtjei sem tudnak mit megkötni. A napi 2,5-3 liter víz fogyasztása ezért ajánlott, így minden szervünknek jut elég víz.

Bőrünk sejtjeinek fontos alkotóeleme a hialuronsav és a ceramid, melyek a korszerű hidratáló krémek elengedhetetlen alkotóelemei is. Ezek a kis vegyületek képesek a víz megkötésére, segítik a hidratációt. Az idő múlásával egyre kevesebb termelődik belőlük, ezért külsőleg kell pótolni ezeket. Ha egy sejt jól hidratált, a térfogata megnő, ezzel kifeszül a bőr, kisimulnak a ráncok, ragyogó lesz a bőr. A sejtek anyagcseréje során a vízmegkötő anyagok kiürülnek a bőrből, ezért folyamatosan pótolnunk kell. Amikor éjszakai, nappali krémet, testápolót vagy kézkrémet választunk, figyeljünk arra, hogy van-e benne vízmegkötő hatóanyag, és használjuk rendszeresen azokat.

Nagyon fontos, hogy reggel és este gondosan kenjük be az arcunkat mosakodás után. Ajánlott a külön éjszakai és nappali krém használata. A nappali krém könnyebben felszívódó, könnyebb textúrájú krém, az éjszakai párja kicsit zsírosabb a jobb táplálás érdekében. Aki nem szeret kétféle krémet használni, annak a 24 órás krémeket ajánlom. Éjszaka alvás közben a sejtek anyagcseréje felgyorsul, és így regenerálódik a bőrünk, az éjszakai krém használata ezért fontos. A nappali krémek feladata pedig a hidratálás és a védelem. Hidratálásra tehát mindenkinek szüksége van, és hatalmas választék áll rendelkezésünkre arckrémekből, férfiaknak és nőknek egyaránt, válasszunk tehát bőrtípusunknak megfelelőt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik