Élet-Stílus

Biztonságosabb a csapvíz?

víz (víz)
víz (víz)

A palackozott vizet nem vizsgálják elég alaposan - állítják brit kutatók.

A szakértők azt állítják, míg a csapvizet naponta ellenőrzik szigorú kritériumok alapján, a palackozott víz gyártóinak csupán havonta egyszer kell ilyen vizsgálatokat végezniük. A csapvíz nyomokban klórt is tartalmaz, ami megakadályozza mindenféle káros anyag, így a baktériumok terjedését is, a palackozott vizet ezzel szemben a palackozást követően akár hosszú hónapokig is tárolhatják, és nem tartalmaz a klórhoz hasonló fertőtlenítő hatású adalékanyagot. Miután a palackozott vizet felbontják, semmilyen módszerrel nem lehet sterilen tartani, ezért néhány napon belül el kell fogyasztani. Ráadásul akár ezerszer drágább lehet, mint a csapvíz.

“Az Egyesült Királyságban világviszonylatban az egyik legszigorúbb a csapvíz ellenőrzése” – teszi hozzá Paul Younger, a Glasgow-i Egyetem professzora. “Az emberek azt hiszik, hogy valami nem stimmel a csapvízzel, mert ilyen olcsó és bőséges. Pedig a biztonság és az ár szempontjából jobb a csapvíz. Ha például a palack véletlenül felnyílik vagy valaki babrál vele, könnyen szennyezetté válhat. Nagyobb eséllyel találhatunk káros anyagot a palackozott vízben, mint a csapvízben.”

Ha szeretné tudni, évente mennyi csapvíz fogy, kattintson ide.

Forrás:

Biztonságosabb a csapvíz? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik