Élet-Stílus

44 éve halott lenne, ha nem utazik haza

idős-kezek (idős pár kéz)
idős-kezek (idős pár kéz)

Ikária görög szigetén minden lakó tudja, hogy mi a hosszú élet titka.

A hosszú élet titkát keresi? Nos, akkor irány Ikária, a csendes görög sziget, ahol átlagosan 10 évvel élnek többet az emberek, mint bárhol Európában. Elsőre azt gondolhatnánk, hogy a friss levegő, a hegyes-völgyes vidék, a kecsketej és a közvetlen, barátságos emberek miatt. Ám egy helyi lakos, Stamatis Moraitis szerint inkább a bor az, aminek a hosszú életüket köszönhetik az itt élők.

A 98 éves Stamatis bácsi minden bizonnyal tudja miről beszél. 45 évvel ezelőtt még az Egyesült Államokban tengette mindennapjait, amikor egy nap az orvosa gyógyíthatatlan tüdőrákkal diagnosztizálta. 9 hónapot jósolt a férfinak. „A temetés akkoriban igen drága mulatság volt az Államokban, ezért a feleségemmel úgy döntöttünk, hogy hazaköltözünk Ikáriára, és ott várjuk meg a végét” – mesélte a BBC riporterének.

A férfit hazaérkezve barátok és családtagok fogadták szívélyesen, mindennapossá váltak a ház előtt üldögélések, a borozások. „Azt vettem észre, hogy egyre erősebb vagyok. 9 hónap múlva nem hogy nem haltam meg, de sokkal jobban éreztem magam. 11 hónap elteltével pedig jobban, mint valaha.’ Stamatis elmesélte azt is, hogy néhány éve visszatért az USA-ba, hogy találkozzon az orvosával, de a beszélgetés elmaradt. Orvosa ugyanis már évekkel azelőtt meghalt.

Nem Ikária az egyetlen

A szakemberek már régóta vizsgálják a Földnek azon pontjait, ahol az átlagnál is többet élnek az emberek. Ilyen, úgy nevezett „kék zóna” Ikária mellett, a japán Okinawa, az olasz Szardínia és a kaliforniai Loma Linda.

A különböző területeken különböző okoknak tulajdonítják a magas átlagéletkort. Az Ikaroszról elnevezett szigeten, ahol tízből hat 90 év feletti idős még aktív életet él, a szakemberek ezt elsősorban az életmódnak és az étkezésnek tulajdonítják. Miközben rendszeresen sziesztáznak ebéd után, és gyakran járnak társaságba, kirándulni, az ikáriaiak többsége kizárólag zöldséget és halat eszik, húst csak nagyon ritkán.

Az idősebbek zöme rendszeresen saját készítésű gyógynövényteát iszik, melyhez a mentát, a tömjént és a kamillát a közeli hegyekből saját kezűleg szedik. Ezek az orvosok szerint csillapítják a gyulladásokat és a csökkentik a magas vérnyomást is.

Egyre tovább élünk

Jó hír, hogy a várható élettartam nem csak az Ikáriához hasonló különleges helyeken nő, hanem szinte mindenhol, így például Csehországban is. A 10,5 millió lakosú országban 2013 januárjában 1103-ra emelkedett a 100 évnél idősebbek száma, miközben két éve még 913-an voltak. A legtöbb idős a fővárosban, Prágában él.

Ez az adat egyébként összecseng annak a felmérésnek az eredményével, ami a magyarok várható élettartamáról készült. Eszerint általánosságban elmondható, hogy minél kisebb az adott település, annál alacsonyabb a várható élettartam. Magyarországon a legtovább az ország központi, illetve nyugati régióiban élnek.

Míg a nők várható élettartama Győr-Moson-Sopron megyében volt a legmagasabb 77,9 évvel (ezt Budapest és Zala megye követi), addig a férfiaknál más a helyzet. Náluk a budapestiek számíthattak a leghosszabb életre 72 évvel. A várható élettartam egyébként a főváros egyes kerületeiben is változik: a leghosszabb életre továbbra is a II. az V. és a XII. kerület lakói számíthatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik