Élet-Stílus

Mi lesz jövő héten a fenyőfákkal?

Vízkereszt után a lakosság nagy része búcsút vesz a karácsonyfájától, de vajon hogyan?

A nagy műgonddal, vagy a nagy rohanásban, sebtiben megvásárolt karácsonyfák szolgálati ideje január 6-án, Vízkereszt napján jár le. Ezt követően egyre nagyobb számban, folyamatosan jelennek majd meg a szemetesek környékén, a gyűjtőhelyeken és sajnos az utcák közepén, az erkélyek alatt is.

Jó, ha tudjuk, hogy a Fővárosi Közterület Fenntartó (FKF) Zrt. idén is, mint minden évben, szervezetten szállítja el a kidobott fenyőfákat, melyek száma az adataik szerint csak a fővárosban akár 500-600 ezer darab is lehet.

Van, aki nem várt a Vízkeresztre

Ahhoz, hogy az út közepén, vagy épp a házak között sorsára hagyott fenyőfát lássunk, sajnos nem kell még csak különösebben szemfülesnek lennünk. Az ünnep elmúltával folyamatosan jelennek meg a félig, vagy teljesen lehullott levelű fenyők, melyet az egykori tulajdonosok nem tudtak, vagy akartak elszállítani a gyűjtőhelyig.

A dehir.hu cikke szerint Debrecenben sok helyütt közvetlenül karácsony után megszabadultak az egyre gyorsabban kopaszodó fenyőfától.

Szervezett elszállítás lesz

Debrecenben csakúgy, mint az ország több pontján, így a fővárosban is, szervezetten szállítják el a feleslegessé vált fenyőfákat. Budapesten valamennyi kerületben lesznek kijelölt gyűjtőhelyek – a 23 kerületben összesen 261 pont -, ahonnan a FKF munkatársai a hulladékot folyamatosan szállítják el. Ha szeretné tudni, hogy hol találja a gyűjtőpontokat, akkor ide kattintva megnézhet egy részletes, kerületenként rendezett listát.

A kertben folytatódhat a karácsony

Jól járnak, akik idén – ahogy évről-évre egyre többen – a földlabdás fenyő mellett döntöttek. Nem csak, hogy valódi fenyőillat mellett ünnepelhettek, de megkímélték magukat a lehulló fenyőtüskék okozta bosszúságtól is. Arról már nem is beszélve, hogy nekik a karácsony elmúltával sem kell lemondaniuk a karácsonyi hangulatról.

Ha az ünnep elmúltával nem az erkélyre, hanem a kertbe szánjuk, akkor érdemes már jó előre előkészíteni a terepet. A fenyő helye, vagyis az ültetőgödör legyen kétszer olyan széles, mint a földlabda, és töltsük fel szalmával, ami a későbbiekben megóvja majd a földet az átfagyástól. Fontos, hogy a fenyőt kiültetés előtt fokozatosan szoktassuk hozzá a kinti hőmérséklethez, 5-10 napra – ha van lehetőségünk – tegyük a garázsba, vagy a pincébe.

Az ültetéshez válasszunk egy napsütéses, enyhébb napot: ezzel egyrészt megkönnyítjük a saját dolgunkat, másrészt segítünk a fenyőnek akklimatizálódni. Ezt követően szedjük ki a gödörből a szalmát, helyezzük bele a fenyőt és laza virágfölddel töltsük fel. Az első évben ezt követően még locsoljuk, különösen a nagy nyári kánikulában: 2-3 naponta egy vödör vízzel.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik