Élet-Stílus

Fáradt? Pislogjon!

szem (szem, )
szem (szem, )

Bármilyen hihetetlen, az emberi agy az alig néhány másodperces szemhunyásokat is pihenésnek fogja fel.

A mentális szünet az Oszakai Egyetem kutatói szerint a másodperc tört részétől néhány másodpercig terjedhet a figyelem teljes helyreállásáig. Ez idő alatt az elvégzett agyi képalkotó vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy a feszült figyelemért felelős agyi területek ideiglenesen kikapcsolnak.

A figyelem rövid kikapcsolása alatt pedig az együttesen „alapértelmezett üzemmódú hálózatnak” nevezett agyi területek bekapcsolnak. Az alig egy évtizeddel ezelőtt felfedezett alapértelmezett üzemmódú hálózat az agyunk „készenléti állapota”. Amikor nincs szükség a kognitív feladatokhoz, például az olvasáshoz vagy beszédhez elengedhetetlen figyelemre, az agyi területek ezen együttese aktiválódik, és a gondolataink szabadon járnak.

A készenléti állapotban azonban a gondolataink ritkán szaladnak túl messzire: többnyire az érzéseinken, barátaink megjegyzésein, egy múlt heti cselekedetünkön vagy a holnapi feladatunkon töprengünk. Az emberek többsége percenként 15-20 ilyen pillanatot használ ki, és a kutatók kimutatták, hogy a pislogások ezen implicit szünetek idejében, vagy körülbelül ezekkel egy időben következnek be.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: Pislogjon, ha az agyának pihenésre van szüksége! (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik