Élet-Stílus

Nincs olyan, hogy végelgyengülés?

idős-kezek (idős asszony keze)
idős-kezek (idős asszony keze)

Bele lehet halni csak az öregségbe, anélkül, hogy bármilyen betegségünk lenne?

Boga Bálint gerontológus professzor több évtizedes praxisa alatt nem találkozott egyetlen olyan idős korban elhunyttal sem, akinek a halálát az a bizonyos “végelgyengülés” okozta volna.

Mostanában egyre többször hallani az időskor kutatásával foglalkozó szakemberek, gyakran egymásnak is ellentmondó véleményét. Nem véletlenül, hiszen az előrejelzések szerint az “öregek kora” jön el, 2030-ra több mint egymillió 100 éves ember lesz a világban. Vagyis az életkor egyre inkább kitolódik, szinte “matuzsálemi” határokig, vagyis az “öregedési index” emelkedő tendenciát mutat.

Ahogy Székács Béla, a Magyar Geriátriai és Gerontológiai Társaság elnöke mondja, az öregedés természetes folyamat. “Ennek a folyamatnak viszont igen sokféle változata van. Gyakorlatilag ahány ember, annyi féle. Nincs két egyformán öregedő azok között a 2 millió 60 éven felüliek között sem, akik közöttünk, nálunk élnek. Mindenki az idilli, szép öregkort képzeli el magának, csakhogy ezért igen sokat kell tenni, és már fiatal korban. Nem csak az egészségügynek, az egyénnek, a pácienseknek is. Csodaszer nincs, annak ellenére, hogy egyre több szerencselovag kísérli meg varázsbogyókkal, különleges készítményekkel, drága és hatástalan szerekkel garantálni az örök ifjúságot.”

Az időskor biológiai, fiziológiai folyamatáról sokan, sokféleképpen írtak. Fritz Reimann pszichoanalitikus, Az öregedés művészete című munkájában határozottan azt a nézetet vallja, hogy az öregkor formálható, alakítható, de vannak olyan dolgok, amelyekbe bele kell törődnünk. Később és hosszabban öregszünk, köszönhetően nagyrészt az egyre fejlődő tudománynak, a jobb, hatékonyabb egészségügyi ellátásnak, a fejlettebb diagnosztikai módszereknek. Elméletileg valóban élhetnénk akár 120-130 évig is, csakhogy a szervezetet az élet során sokféle kórokozó ártalom éri.

“Szervezeti és működésbeli ártalmakról van szó, – mondja Székács professzor – és az ezek következtében létrejövő változások összessége vezet végső soron a halálhoz. Egy szerv vagy szervrendszer, valamilyen funkció gyors leromlása mindig kóros változás, és nem a normális öregedés következménye.”

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás:

Bele lehet halni az öregségbe? (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik