Élet-Stílus

A májat a januári böjt sem gyógyítja

alkohol (alkohol, )
alkohol (alkohol, )

A szilveszteri italozást még egy teljes hónapnyi alkoholszünet sem tudja feledtetni a májjal.

Odafigyelt, hogy szilveszterkor az alkoholt ne keverje semmivel és mellé elég vizet igyon? Nos, jól tette, a másnap szempontjából biztosan. Csakhogy a májának még így sem könnyítette meg a dolgát, sőt azzal sem fogja, ha az újév után egy hónapig nem iszik.

A máj ugyanis nemcsak az idült alkoholisták esetében károsodik és okoz – olykor halálos – betegségeket, mint a májcirrózis, vagy a májrák, hanem akkor is, ha hirtelen nagy mennyiségben iszunk, esetleg a fárasztó munkanapokat követően rendszeresen „meglocsoljuk” egy-egy pohárkával.

Ezzel azonban sokan nincsenek tisztában, sőt, a felmérések szerint a többség azt hiszi, hogy némi „koplalás” – mondjuk egy pár hét vagy hónap – egy felpörgött időszak után, bőven elég ahhoz, hogy a máj is helyreálljon. Csakhogy ez nem így van. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy egyre többeknél – ráadásul egyre fiatalabbaknál – fedezik fel a májkárosodás korai jeleit. Míg egy évtizeddel ezelőtt a májbetegségek főleg a 60-as éveikben járóknál okozott gondot, addig mostanra az életkor lecsökkent 58-ra, 2020-ra pedig már az 50-et is elérheti.

Jó hír, hogy a betegség – amennyiben korán felismerik -, megfelelő táplálkozással és elegendő mozgással javítható, sőt, vissza is fordítható. A szakemberek szerint gyakori tévhit, hogy a máj egészségét kizárólag az alkohol rombolja, csakhogy a valóságban a rendszeresen fogyasztott zsíros ételek és a mozgásszegény életmód is hozzájárul a betegségek kialakulásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik