Élet-Stílus

Előre kiválaszthatják a szülés időpontját

szules(1)(960x640)(2).jpg (szülés, újszülött, )
szules(1)(960x640)(2).jpg (szülés, újszülött, )

A brit kismamáknak mostantól elég csak kérniük, és az előre kiválasztott időpontban szülnek majd.

A szülés időpontját egészen eddig javarészt a szerencse, a véletlen és a biológia határozta meg. Hogy napra pontosan megmondják, még a legalaposabb számításokkal is kizárt dolog volt. Eddig. Néhány hónapja ugyanis Nagy-Britanniában a kismamák egy része már pontosan tudja, mikor, melyik napon szül majd.

Mindezt egy új határozatnak köszönhetik, ami lehetővé teszi a programozott császármetszéseket, a kismamáknak elég csupán kérni a műtétet, az orvosoknak máris kötelessége azt végrehajtani. Természetesen egy alapos, átfogó és a kockázatokat is részleteiben ismertető tájékoztatás után. Meglepő, de még a veszélyek ismeretében is sokan vannak azok, akik a programozott szülés mellett voksolnak, aminek egyik legfőbb oka az, hogy a kismamáknak elegük van a szülés körüli bizonytalanságból.

A programozott szülés fogalma Magyarországon sem ismeretlen. Akkor van rá lehetőség, ha a páciens indokai orvosilag elfogadhatóak. „Gyakori ok például a faros- vagy harántfekvés, a gyermek átlagosnál nagyobb mérete, illetve az anya életkora” – fűzi hozzá Dr. Illantiz Elemér szülész-nőgyógyász. „Gyakori a császármetszés azoknál a kismamáknál is, akik félnek a bizonytalanságtól, a fájdalomtól, vagy épp attól, hogy a hüvelyi szülés kihatással lesz a későbbi szexuális életükre.” A jelenleg hazánkban végrehajtott császármetszések mintegy felét ilyen programozott esetek teszik ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik