Élet-Stílus

Bor még nem volt ilyen szexi

Kihagyná a mászkálást és a macerát a borvásárlásból? A legjobbat szeretné, lehetőleg olcsón? Irány a karosszék és az internet!

Amikor épp nem sörös, akkor a magyar boros nemzet. Így aztán nem csoda, hogy az érdeklődés a hazai és külföldi pincészetek kínálata iránt állandó. Csakhogy mi magyarok kényelmesek is vagyunk, ami azt jelenti, hogy ha nem muszáj, nem gyaloglunk kilométereket a kedvenc nedűnk után, hanem célirányosan megyünk a kedvenc boltunkba, vagy egyszerűen megrendeljük az internetről. Elvégre „csak pár kattintás és már úton is van.”

Bárcsak ilyen egyszerű lenne! Ám az igazi gondok épp akkor kezdődnek, amikor odaülünk a gép elé és beszippant minket a borvidékek, pincészetek, az árak és a szezonális akciók dzsungele, és máris elveszítjük a lelkesedésünket. Pontosan tudom, hiszen mielőtt nekiláttam volna ennek az összehasonlító írásnak, ugyanez történt velem is. Pedig nem kéne így lennie, még akkor sem, ha amúgy nem vagyunk borszakértők.


A vásárlás is lehet élmény – Forrás: Northfoto

Mit és hol?

Úgy döntöttem, hogy tesztelem az egyik oldal állítását, miszerint nem csak a kóstolás élmény, hanem a vásárlás is, ezért találomra kiválasztottam hármat, a felkínált portálok közül, hogy megtudjam, valójában tényleg olyan egyszerű-e hozzájutni a kedvenc italunkhoz. A választásom a bortarsasag.hu, a vinvin.hu és a pannonborbolt.hu oldalaira esett.

Szerencsére az már az első pillanatban kiderült, hogy a szaküzletek kivétel nélkül, jól áttekinthetően borfajták, borvidékek és pincészetek szerint rendezik a portékájukat, ami már csak azért is hasznos, mert ha egy konkrét bort keresünk, akkor már két pillanat után tudjuk, érdemes-e tovább az oldalon időznünk.

Szinte mindenhol van szezonális akció is, ami nagy piros pont, hála ezeknek ugyanis jutányos áron vehetjük meg kedvenceinket. Sőt, akinek még ez is kevés, az például a pannonborbolt.hu oldalán olyan szakemberek által összeállított válogatások közül választhatunk, mint a „téli tesztgyőztesek”, vagy a „karácsonyi válogatás”.

Egyszerű, mint az egyszeregy

A Vinvin.hu azért lett nagy kedvencem, mert itt tényleg olyan egyszerű vásárolni, mint beverni egy szöget a falba. Az újonnan nyílt oldalon egyelőre három neves pincészet, a Bock, a Takler és a Dereszla boraiból válogathatunk egyszerűen, könnyen és gyorsan. Pikk-pakk.

Öt csillagos újítás az a szűrő, ami nem csak fajták és akciók szerint listázza a borokat, de aszerint is, hogy mennyit szánunk rá. Ami azt jelenti, hogyha maximum 2 ezer forintért akarunk bort venni, akkor nem kell végigrágni magunkat az egész katalóguson.

Mindemellett kifejezetten örültem annak is, hogy a készítők szögre akasztották a modorosságot, helyette végre közvetlen és személyes stílusban szólították meg a vásárlót. Igaz, ez a „szexi” nyelvezet náluk kötelező is, mivel elsősorban a fiatalabb korosztályt szeretnék megcélozni.


A legjobbak egy helyen – Forrás: Vinvin.hu

Bort, pezsgőt, miegymást?

Ha a minél szélesebb választékra megyünk, akkor viszont mindenképp a bortarsasag.hu oldalával kezdjük. Az immár 18 éves társaság online boltjában ugyanis nem csak a legismertebb magyar és külföldi borokat találjuk meg, de ha épp ahhoz van kedvünk, akkor pezsgőt és pálinkát is nézhetünk.

Sőt, az oldalon a különféle vész- és hiányhelyzetekkel is számoltak, szóval,ha valakinél hirtelen kifogyna a borospohár, akkor azt a borrendeléssel egy időben orvosolhatja.

Ha már extrák… Nos, ilyenből van a pannonborbolt.hu oldalán is. Itt elsősorban azoknak kedveznek, akik a gyom- és rovarirtószert, durva kemikáliákat sőt még a fajtaélesztőket is kerülő borászatok termékeit keresik.

És, hogy élmény-e így vásárolni? Nos, a regisztrációtól és a jelszavaktól ezeken az oldalakon se menekülünk, de a kezelhető katalógusok és a felhasználóbarát felületek azért nagyban hozzátesznek ahhoz, hogy ne bosszankodva és csapkodva zárjuk be az oldalt. Szóval szerintem igen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik