Élet-Stílus

Veszélyes lehet a narancs héja

A távoli országokból érkező narancsot, citromot és mandarint szállítás előtt kiszáradást gátló védőréteggel kezelik.

Mivel a karácsony és a sütemények jó része elképzelhetetlen a citrusfélék nélkül, főleg ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy milyen gyümölcsöket veszünk, és azokat hogyan használjuk fel. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is erre figyelmeztet, amikor emlékeztet, hogy a távoli országokból érkező gyümölcsök rendszerint felületkezelésen esnek át, hogy sokáig frissek maradjanak.

A felületkezelő anyagok között van a természetes és a mesterséges viasz, valamint az esetek egy részében engedélyezett, gombaölő hatású növényvédőszer (például ortofenilfenol, imazilil, tiabendazol stb.) is.


Felületkezelt narancs címke

Azt, hogy egy gyümölcs csak viasz védőréteggel van bevonva, vagy mellette növényvédőszerrel is kezelték-e, a termék címkéjén, vagy az üzletben a hozzá kapcsolódó feliraton, molinón – még a lédig gyümölcsök esetében is! – fel kell tüntetni.

Ugyanígy azt is közölni kell a vásárlóval, ha a héj fogyasztásra alkalmatlan, mivel a növényvédőszer a héj illóolajához kötődik, és a viaszbevonás miatt később már nem lesz lemosható. Ha a felületkezelésre vonatkozó jelölés nem egyértelmű, javasolt körültekintően eljárni, és a héjat fogyasztásra alkalmatlannak tekinteni.


Bionarancs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik