Élet-Stílus

A kóla és a gyümölcslé is jót tesz?

narancslé (narancslé, )
narancslé (narancslé, )

A jó közérzetünk és az egészségünk is múlik azon, hogy miből és mennyit iszunk.

Csakúgy, mint az ételeknél, a változatosság a folyadékpótlásnál is igen hasznos. Már csak azért is, mert a friss vizsgálatok szerint a napi ajánlott 2-2,5 literes folyadékbevitelt nagyobb eséllyel teljesíti az, aki többféle italt fogyaszt. Vagyis az, aki többféle italból válogathat, többet iszik.

Brit kutatók – köztük az EHI Tudományos Tanácsadó Testületének elnöke, Ronald J. Maughan – szerint a felnőttek, akik többféle italt fogyasztanak, nagyobb eséllyel érik el a megfelelő hidratációs szintet. Ez azért fontos, mert a megfelelő folyadékbevitel nélkülözhetetlen a testtömeg megőrzése és az optimális energiabevitel szempontjából.

Persze, nem árt ha tudjuk, hogy a gyümölcslevek vagy a cukorral édesített üdítők, mint a kóla, energiatartalma magasabb, mint a vízé, ám ha nem visszük túlzásba a fogyasztásukat, akkor a bennük lévő cukrot – aktív életmód és elegendő testmozgás mellett – felhasználja a szervezetünk.

Cukorbetegek is ihatnak változatosan

Érdemes megfontolnunk azokat a tanácsokat is, amelyeket kifejezetten a cukorbetegek részére állítottak össze, hiszen számukra még inkább központi kérdés a megfelelő táplálkozás:

A cukortartalmú italok fogyasztása cukorbetegség esetén intenzív vércukoremelő hatásuk miatt kerülendő, csak olyan kivételes esetekben jöhetnek szóba, amikor gyors vércukor-korrekcióra van szükség, például hipoglikémia (kórosan alacsony vércukorszint) esetén.

Az energiamentes, édesítőszerrel készült light üdítőket a diabétesszel élők is bátran beépíthetik az étrendjükbe. A kávé, tea energiamentes édesítőszerrel elkészítve szintén megengedett mennyiségben fogyasztható.

A 100%-os gyümölcs- és zöldséglevek szénhidráttartalmára a diabéteszes betegeknek oda kell figyelniük, de ezzel együtt kis mennyiségben még az ő szigorú étrendjükbe is beleférhet a fogyasztásuk. Ugyanakkor jó ötlet a sűrűbb leveket vízzel hígítani és a főétkezésekhez választani.

Az alkoholt se kell teljesen száműzni

Az alkoholos italok közül kizárólag az alacsonyabb alkoholtartalmú sörök tartalmaznak elég vizet ahhoz, hogy hidratálják a szervezetet, de legalábbis ne növeljék a kiszáradás kockázatát. A desszertborok, pezsgők és likőrök, vagy a tömény italok ezzel szemben nem alkalmasak folyadékpótlásra, ezért fogyasztásukkor kifejezetten ajánlott, hogy elegendő vizet is igyunk. Cukorbetegek számára az alkoholos italok közül csak a száraz borok, illetve a sör fogyasztása javasolható kis mennyiségben, elsősorban étkezéshez kötötten.

Ha szeretne többet megtudni: kattintson ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik