Élet-Stílus

Google és Casanova is lehet a gyerek neve

Amerikában már összegyűjtötték a 2012-es év legfurcsább keresztneveit.

Miközben az Egyesült Államokban a legnépszerűbb nevek továbbra is a hagyományosnak számító Sophie és Aiden, néhány szülő szinte versenyt csinál abból, melyikük adja a legfurcsább nevet gyermekének. A 2012-es év furcsa, bizarr és különleges neveinek amerikai gyűjteményét a Babycenter.com oldal gyűjtötte össze, és ami azt illeti, volt miből mazsolázniuk.

A fiúknak az adatok szerint sokan szeretnek olyan nevet adni, amiből következtetni lehet majd a gyerek tulajdonságaira: ilyen például a „Thunder” (vihar), vagy épp a „Jedi”, de van olyan szülő, aki a „Hippo” (vagyis víziló) nevet választotta. Persze akadt szülő, akinek még ez is kevés volt, így ők inkább olyan neveket adtak gyereküknek, mint a „Google”, a „Casanova” vagy az „Espn”.

A lányoknál nagyon népszerűek a földrajzi ihletésű nevek: a szülők olyan helyekről nevezik el gyereküket, amihez kellemes emlékek kötik őket, mint a „Zealand” vagy a „California”. De népszerűek a francia csengésű nevek is, mint a „Vanille”, a „Couture” és a „J’Adore”.

A magyar szülők se panaszkodhatnak

Ha azt hisszük, bizarr neveket csak a tengerentúlon adnak a kicsiknek, nos, az tévedés. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) adatai szerint furcsa nevekből nálunk sincs hiány, évente átlagosan 300 kérelem érkezik, melyeknek csak egy kis részéből lesz anyakönyvezhető keresztnév.

A fiúgyerekeknek nálunk is szokás már olyan nevet adni, ami a „trónörökös” erejét szimbolizálja: így egyre több a Bátor, a Bérc vagy épp az Acél. A lányoknál ezzel szemben a gyümölcs és zöldségnevek hódítanak: a Gesztenye, a Fahéj, a Szeder és a Zsálya is népszerű. Mindkét nem esetében sok az olyan név, ami hírességeknek állít emléket, így az elmúlt években olyan neveket is anyakönyveztek már, mint a Brett, a Gandalf, a Dzsindzser és az Árven.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik