Élet-Stílus

Máshogy viselkedünk egy parazitától

A Toxoplazma nevű élősködő nem csak az agyunkat, de az immunrendszerünket is a hatása alá vonja – derül ki egy friss kutatásból.

A Toxoplasma gondii egy apró élősködő, amely a világ népességének körülbelül egynegyedét megfertőzi. Az emberi fertőzések többsége nem jár tünetekkel, bár a szakértők szerint a parazita rejtett viselkedési változásokat okozhat. A fertőzött személyek például nagyobb eséllyel követnek el öngyilkosságot, és a T. gondii fertőzés az agydaganat kockázatát is megnövelheti. A kórokozó fertőzött állati ürülékkel való érintkezés, vagy főtlen húsok fogyasztása révén juthat az emberi szervezetbe.

Antonio Barragan, a svéd Karolinska Egyetem Huddinge Kórházának kutatója arra volt kíváncsi, hogyan képes a parazita ilyen hatékonyan megszállni az immunrendszert, és megfertőzni az egész emberi testet.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a T. gondii fertőzés hatására az egyik típusú immunsejt megzavarodik. Ezek az úgynevezett dendritikus sejtek a test szöveteiben vándorolnak. Amikor a dendritikus sejtek betolakodóval találkoznak, bekebelezik és feldolgozzák, majd a nyirokmirigyekhez szállítják azt, amely aztán teljes körű immuntámadást indít.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: Parazita az agyban (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik