Élet-Stílus

Ilyen egy mézeskalács ház belülről

A karácsony talán legnépszerűbb édességét már az ókorban is ismerték.

A legtöbbünknek nem telhet el karácsony anélkül, hogy legalább egy falás vagy szippantás erejéig ne találkozzunk a mézeskaláccsal. Nem csoda, az édesség a világ minden táján szerves része a karácsonyi ünnepnek, ráadásul komoly hagyományai vannak.

Ki hinné, hogy a mézeskalácsot már az ókori görögök is ismerték? Pedig így van. A népszerűségét és elismertségét a méznek köszönheti, ami már a kezdet-kezdetétől pótolhatatlan édesítőszerünk, megbecsülése pedig a belőle készített tésztára is átment. Mivel az alapanyag nem csak ritka, hanem drága is volt, ezért csak igazán ünnepi alkalmakkor készítettek belőle tésztát: az ókori görögök például halottaiktól búcsúztak vele. A holtak szájába tették, hogy ezzel engeszteljék ki az Alvilág őrét, Cerberost.


A washingtoni Fehér Ház minden évben elkészül! Kattintson a képre további
mézeskalács házakért! Fotó: AFP / Jim Watson

Manapság a mézeskalács az egyik legszebb és legmeghittebb ünnepünk, a karácsony fényét emeli. Bár az elkészítése még a legprofibb szakácsok szerint sem könnyű, alapvetően nem kell hozzá más, mint méz, liszt, porcukor és tojás.

Alább megnézheti a desszert.eu oldal videóját arról, hogyan készíthet otthon mézeskalács házat, amelynek tésztájához receptet ide kattintva talál.

Életnagyságban is elkészült

Annak, aki Jancsi és Juliska történetét olvasva arra volt a leginkább kíváncsi, hogy nézhet ki belülről a Vasorrú Bába mézeskalács kunyhója, nem kell tovább várnia. Washingtonban a Ritz-Carlton hotel chefjei vállalkoztak arra, hogy elkészítik a kunyhók életnagyságú mását. Közel egy hónapig dolgoztak a kunyhón, melyhez 560 mézeskalács téglát használtak és amit végül a hotel előterében állítottak fel.

A különleges építményben nappal karácsonyi édességeket árulnak, míg este különleges 6-személyes vacsorákat szerveznek.


Kattintson a képre a további fotókért!

Gigantikus mézeskalács házikót persze nem csak hotelben építenek. A versenybe beszállt többek között az amerikai elnöki rezidencia, a Fehér ház is, ahol a karácsonyi díszítés szerves része minden évben egy 136 kilós építmény (a Fehér ház pontos mása), amit egy élethű marcipán konyhakert egészít ki. Az épületet a first lady, Michelle Obama mutatta meg a nagyérdeműnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik