Élet-Stílus

A bundás kedvenc rossz ajándék

karácsonyi ajándék (karácsony, )
karácsonyi ajándék (karácsony, )

Ha választhatunk, inkább hüllőt, halat és plüsskutyát adjunk ajándékba.

Karácsony közeledtével igen sokakban felmerülhet a gondolat, hogy gyermeküknek, barátjuknak kutyát, macskát, esetleg más kisállatot ajándékozzanak. Csakhogy, az esetek többségében ezek meggondolatlan ajándékozások, amik figyelmen kívül hagyják, hogy a megajándékozott egyáltalán fel van-e készülve egy ekkora felelősségre.

Több százezer hontalan kutya és cica

Az évnek ebben az ajándékozós időszakában azért fontos minderre felhívni a figyelmet, mert egy-egy felelőtlen ajándékozás tovább növelheti az utcán, illetve menhelyen élő állatok számát. Pedig a helyzet már így sem rózsás. A Felelős Állatbarátok Egyesületének elnöke, Temesváry Kriszta idén, a hontalan állatok világnapján számolt be arról, hogy mennyire nem az.

A legfrissebb számok szerint 2012-ben legalább százezerre tehető a gazdátlan kutyák száma, miközben az éjszakai, rejtőzködő életet élő, hontalan macskák számát még csak megbecsülni sem lehet. A szakember hozzátette, vélhetően sokkal kevesebb állat kóborolna gazdátlanul, ha a fejekben szemléletváltás következne be.

Az élet nem játék

Ennek a szemléletváltásnak része a felelősségteljes ajándékozás is. Briskiné dr. Pálfi Krisztina, a Butcher’s Pet Care állatorvos szakértője arra buzdít, hogy mielőtt az állati ajándék mellett döntünk, mindenképpen mérlegeljük, hogy a megajándékozottunk valóban állatra vágyik-e, és azt is, hogy elég érett-e a feladatra (egy 8-10 éves gyerek esetében például ez nem valószínű).

Azt az állatorvosok és állatvédők is kifejezetten ellenzik, hogy – ahogy azt karácsonykor szokás – élő állatot meglepetés gyanánt ajándékozzunk. Egyrészt azért, mert az állat hosszú távú (jó esetben több tíz éves) elfoglaltságot jelent, másrészt mert rengeteg időbeli és anyagi ráfordítást igényel, aminek fogadására előre fel kell készülni. A szakemberek épp ezért azt javasolják, hogy ha már mindenképpen kutyát, vagy cicát vennénk, akkor az érintettet karácsonykor egy szimbolikus plüssállattal lepjük meg, ezt követően – ha valóban készen áll – a megajándékozottal együtt menjünk el kiválasztani az állatot.

Ha már mindenképpen állatot akarunk adni…

Mivel azt a szakemberek is elismerik, hogy a jó időben ajándékozott állat komoly személyiségfejlesztő hatással bír (hiszen fejleszti a felelősségérzetet és a kitartást, valamint kötelességtudatra nevel), ezért azt ajánlják azoknak a szülőknek, akik élő állattal szeretnének kedveskedni, hogy kezdetben olyan fajt válasszanak, ami kevesebb gonddal jár. Az akváriumban és terráriumban lakó állatok, a hüllők, a halak és a kisebb rágcsálók esetében sem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy megteremtsük a megfelelő körülményeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik