Élet-Stílus

7 tipp a karácsonyi nyugalomért

karácsony (karácsony, )
karácsony (karácsony, )

Miközben az ebéden, a karácsonyfán és az ajándékokon vitatkozunk, az ünnep valódi értékéről se feledkezzünk meg!

“Sokan hatalmas elvárásokkal látnak neki az előkészületeknek és már jó előre betáblázzák minden szabad percüket, míg mások az utolsó pillanatra hagyják az összes tennivalót. Gyakran kiemelt ünnepként tekintünk erre az eseményre, ahol sok elvárásnak, szokásnak meg kell felelnünk. Szeretnénk, ha tökéletes lenne, de mivel ilyenkor általában sok teendőt és érdeket kell összehangolnunk, ez az elképzelt tökéletesség nehezen megvalósítható. Tehát túl magasak lehetnek az elvárásaink, ami egy idő után kontrollálhatatlannak, megoldhatatlannak tűnik. A modern stresszelmélet szerint pedig azok az események okozzák a legnagyobb feszültséget bennünk, melyeket úgy érezzük, hogy nem vagyunk képesek irányítani. Célszerű tehát a tökéletes ünnepről alkotott elképzeléseinket a realitás engedte keretek között újra átgondolnunk. Továbbá fontos, hogy az objektív elintéznivalók mellett időt, teret tudjunk engedni a lelki átállásra, mely megalapozhatja, hogy olyan nyugodt légkörben töltsük az ünnepet, mely valóban feltöltődést, meghittséget eredményez” – magyarázza Fülöp Emőke, klinikai szakpszichológus. Az alábbiakban néhány megfontolandó tanácsot is megosztott.

Hét lépés a meghittségig

  • Osztozzunk meg a családtagokkal a teendőkön! Nem kell minden feladatot egyedül a nyakunkba venni, és azt is felejtsük el, hogy bárki ezt elvárná tőlünk. A feladatok elosztásáról beszéljünk a családtagjainkkal, ne arra várjunk, hogy ők észrevegyék, hogy megterhel minket a sok feladat és ők hozzák szóba, hogy mit vállalnak.

  • Adjunk magunknak időt egy kis pihenésre! Amikor napközben már nagyon fáradtnak érezzük magunkat, szánjunk pár pillanatot a feltöltődésre, kényeztethetjük magunkat egy forró fürdővel, egy csésze teával, illetve megkérdezhetjük magunktól, hogy mi esne a legjobban a pihenésre szánt időben. Egy kis relaxációval, nyugodt mély légzéssel újra energikusnak érezhetjük magunkat.

  • Ne várjunk az utolsó pillanatig az ajándékok beszerzésével! Az sem szerencsés, ha már nyáron azon gondolkozunk, milyen ajándékkal lephetnénk meg szeretteinket, persze az utolsó napokra hagyott kapkodás sem vezet jóra. Néhány héttel az ünnepek előtt már nyugodtan elkezdhetünk gondolkodni az ideális meglepetéseken, arról nem is beszélve, hogy a saját készítésű szuvenírhez több időre lesz szükségünk!

Ha szeretne még több tippet olvasni, kattintson ide.

Forrás:

Karácsony előtt: 7 tipp a családi nyugalomért (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik