Élet-Stílus

Ha beteg, eresszen le egy kis vért!

Megdöbbentő, de néhány betegség ellen egy régi középkori módszer is hatékony lehet.

Hamarosan eljöhet az az idő, amikor a háziorvosi vizsgálat során nem vérvizsgálat céljából, hanem a betegségek kockázatának csökkentése érdekében vesznek vért a betegektől.

Talán elsőre megdöbbentően hangzik, mégis úgy tűnik, hogy a középkor durva gyakorlatának tartott vércsapolás hatékony módja lehet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésének, sőt a rák megelőzésének is. A brit egészségbiztosítás kórházaiban máris alkalmazzák a vércsapolást olyan bélbetegségek kezelésére, mint a fekélyes vastagbélgyulladás.

A BMC Medicine szaklapban közölt kutatásban a berlini Immanuel Kórház kutatói Andreas Michalsen professzor vezetésével 60 túlsúlyos beteg részvételével kimutatták, hogy a vércsapolás csökkenti a vérnyomást és a rossz LDL koleszterin szintjét, ugyanakkor növeli a jó HDL koleszterin szintjét. E változások mértéke még a kutatókat is meglepte, akik sokkal kisebb előnyökre számítottak. Azokban a betegekben, akiktől hat hét leforgása alatt kétszer vettek le 450 ml vért, 18 Hgmm-rel csökkent a vérnyomás. Ez a csökkenés kétszer akkora, mint amit gyógyszerekkel átlagosan el lehet érni.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy a rendszeresen vért adó személyekben alacsonyabb a koleszterinszint, és kisebb a szívpanaszok illetve az agyérgörcs kockázata. Más eredmények szerint pedig jobb a vércukor-kontroll azokban a cukorbetegekben, akiktől rendszeresen vért vettek.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás:

Beteg? Eresszen le egy kis vért! (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik