Élet-Stílus

Készítsük fel kedvencünket is a télre

hideg (hideg, )
hideg (hideg, )

Miközben magunkra vitaminokkal vigyázunk a nagy hidegben, nem árt, ha ilyenkor kedvencünkre is odafigyelünk.

A téli hidegben nagyobb odafigyelést igényelnek házi kedvenceink is, ami nem merül ki annyiban, hogy téliesítjük a kutyaházat, és séta közben ráadjuk a kabátot. Fontos, hogy időben kiválasszuk a megfelelő étrendet, ami fedezi a télen megnövekedett energia- és tápanyagigényüket.

A szakemberek szerint kedvenceink tápanyagigénye a tartás körülményeitől és az életmódtól is függ. Azok a kutyák, akik sok időt töltenek a lakásban, és télen-nyáron ugyanannyit mozognak, ilyenkor is ugyanannyi energiát igényelnek, ám azok, akik jó időben rengeteget rohangálnak vagy sokat sétálnak, télen viszont kevesebbet mozognak, ugyanannyi táplálék mellett a tél végére zsírpárnákat növeszthetnek.

A télen is szabadban tartott kutyáknak ilyenkor több energiára van szükségük, hiszen a hőtermelés sok energiát igényel. Ezt házi koszttal nem lehet biztosítani, csak jó minőségű, kiegyensúlyozott étrenddel.

Nem mindegy, milyen a bunda!

A szőrzet rendben tartása télen sokkal fontosabb, mint nyáron: a nedvességtől könnyen összecsomósodik, majd az összegubancolódott szőr még koszosabb lesz , alatta pedig akár be is gyulladhat a bőr. Ezt előzhetjük meg azzal, ha ilyenkor halolaj tartalmú készítményeket adunk kedvencünknek: az omega-3 és omega-6 zsírsavak ugyanis táplálják a bőrt és csökkentik a gyulladásokat, ráadásul segítenek megóvni kutyánk egészségét is.

Ha megtörtént a baj…

Csakúgy, mint az embereknél, télen a kutyáknál is a légúti megbetegedések a leggyakoribbak. Sokan érkeznek az állatorvosi rendelőbe azzal a panasszal, hogy a kutya köhög, furcsán nyeldekel, öklendezik, fehér habosat hány, olyan, mintha valami megakadt volna a torkán.

Szerencsére az esetek nagy többségében egyszerű megfázásról van szó, ami négylábú kedvenceinknél is gyorsan kezelhető. Mivel ezek a betegségek étkezéskor elég fájdalmasak, fontos, hogy ilyenkor ne száraz tápot vagy csontot, hanem jó minőségű, puhább konzerveket adjunk eledelül.

Emellett fontos az ivóvíz hőfoka is: séta után lehetőleg ne engedjük, hogy kutyánk hideg vizet igyon, hanem cseréljük ki enyhén langyosra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik