Élet-Stílus

Így spórolhat karácsonykor

karácsonyi ajándék (karácsony, ajándék, )
karácsonyi ajándék (karácsony, ajándék, )

Ha odafigyel, mit és mivel csomagol, nem csak a környezetét, de a pénztárcáját is kímélheti.

Fontos számunkra a környezetvédelem, és igyekszünk is eszerint élni hétköznapjainkat. Mégis, karácsonykor sokunkkal megesik, hogy pazarlunk, szemetelünk: többet, mint az év során bármikor. De ha „zöldek” vagyunk, legyünk azok az ünnepek alatt is!

Tegyük a kezünket a szívünkre: hányszor adtunk és kaptunk teljesen felesleges lomokat egymásnak hatalmas mennyiségű csomagolópapírba csomagolva, ami két perccel az ajándékbontás után a kukában végezte? Hányszor dobtuk ki karácsonyfánkat az utcára ahelyett, hogy a megfelelő helyre szállítottuk volna? Pedig egyébként szelektíven gyűjtjük a hulladékot, és spórolunk, ahol csak lehet: miért pont karácsonykor szalad el velünk a ló, hogy utána tompa lelkiismeret-furdalással gondoljunk pazarlásunkra?! Ismerkedjünk meg a környezetbarát karácsony ABC-jével!

A, mint ajándékok

Természetesen, ha valaki egy konkrét tárgyat szeretne, azt vegyük meg neki, de egyébként ne gyarapítsuk a “porfogók” számát otthonában. Gondoltunk már arra, hogy egy színházjeggyel vagy egy operabérlettel ugyanakkora örömet szerezhetünk? De ez a helyzet bármilyen kulturális vagy sporteseményre szóló jeggyel. Nagy sikerünk lehet az „ehető” ajándékokkal is. Süssünk egy adag finom kekszet, tegyük egy szép dobozba, amit utána akár ékszerdobozként is lehet használni, és máris két legyet ütöttünk egy csapásra. Akinek már nem élnek a nagyszülei, nagy örömet okozhat egy üveg igazi házi szörp vagy lekvár: a gyermekkor ízei többet érnek bármilyen gyári bonbonnál.

Ajándékozhatunk egészséget is egy masszázsutalvány vagy fürdőbelépő formájában: így könnyebb rávenni egy állandóan feszült barátunkat, hogy lazítson, hiszen ha magától nem is menne el, a kupont el fogja használni.

Ha kíváncsi, mire figyeljen a csomagoláskor és a dekorációnál, kattintson ide.

Forrás: Öko-karácsony (Házipatika)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik