Élet-Stílus

Életünkre tör a kémia

szennyezés (szennyezés, )
szennyezés (szennyezés, )

A krónikus betegségeink 90 százalékában igazolható valamilyen kémiai hatás.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2011. évet a “Kémia Nemzetközi Évének” nevezte. Ehhez kapcsolódva indult el a “Kémiai Biztonság Napja” elnevezésű rendezvénysorozat, amely minden évben december elején áttekinti a vegyi anyagok mind kiterjedtebb alkalmazásával kapcsolatos veszélyek megelőzésének lehetőségeit – írja az ÁNTSZ.

A vörösiszaptól a melamim-botrányig

A kemizáció fejlődésével párhuzamosan ugyanis megjelentek ennek árnyoldalai is: a vegyi katasztrófák, az egészség és a környezet nagyfokú károsítása. Az elmúlt években Magyarországon is több esemény jelezte ezt, mint pl. a tiszai ciánmérgezés és a kolontári vörösiszap katasztrófa, de itt említendők a biszfenol-A, a melamin, a dimetil fumarát és egyes ftalát vegyi anyagok, fogyasztókat érintő, sajtóvisszhangot is keltett esetei.

Míg a tavalyi konferencia az ipar, az innováció és a tudomány szemszögéből közelítette meg ezeket a kérdéseket, addig a 2012. december 6-i rendezvény a veszélyes vegyi anyagok által okozott veszélyek megelőzésével foglalkozott, kiemelten az élelmiszerbiztonság, a foglalkoztatás politika, a katasztrófavédelem, bűnmegelőzés, és a népegészségügy feladatainak áttekintésével.

Ha szeretné tudni, milyen mértékben befolyásolják a kémiai anyagok az egészségünket, kattintson ide.

Forrás:

Életünkre tör a kémia (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik