Élet-Stílus

62 évig voltak házasok, egy napon haltak meg

idős-kezek (idős pár kéz)
idős-kezek (idős pár kéz)

A 85 éves Melvin és felesége Doris soha nem randizott másik emberrel.

Az idős házaspárra, akik 62 évig éltek tökéletesen boldog házasságban, bármerre mentek mindenhol felfigyeltek. Melvin és Doris ugyanis ennyi idő elteltével is szerelmesen, kéz a kézben andalogtak. A házaspár érzései annyira mélyek voltak egymás iránt, hogy a lányuk, Candi szerint soha senki mással nem randiztak és nem is csókolóztak.

„Boldogok voltak, tudom” – tette hozzá, miután elmesélte, hogy szülei gyakorlatilag pár óra különbséggel távoztak a túlvilágra. A 85 éves Melvin súlyos betegségben, otthonában halt meg úgy, hogy felesége fogta a kezét. Doris ezt követően néhány óra múlva lepihent, de már többet nem kelt fel. „Soha nem mentek egymás nélkül sehova, ezért gondolom, hogy őket a halál sem tudta elválasztani” – mondta lányuk.

Nem ritka jelenség

A szakemberek szerint az, hogy két – régóta házasságban élő ember – rövid idő elteltével kövesse egymást a halálba, egyáltalán nem olyan ritkaság, mint amilyennek gondoljuk. Statisztikai adatok bizonyítják, hogy házastársak esetében 30 százalékkal nő a halálozás valószínűsége a pár halála után, mint azoknál, akik egyedül élnek.

Egyes teóriák szerint ennek oka, hogy az idős emberek szervezete nem elég erős, hogy elbírja a gyásszal együtt járó stresszt. Köztudott ugyanis, hogy egy szeretett személy elvesztésekor nemcsak a lelkünk sérül, hanem a szervezetünk is: elárasztják ugyanis stresszhormonok (mint a kortizol, az epinefrin, norepinefrin), amik hosszú távon károsíthatják a szerveink egészségét.

Emellett tudományos bizonyíték van arra is, hogy a 20, 30, 40 éve együtt élő pároknál olyan szoros kapocs alakul ki, hogy az illető házasfeleknek még a szívverése is azonossá válik. Mindezt a kalifornia Heartmath Intézet munkatársai bizonyították szívmonitoros vizsgálatokkal, melybe kifejezetten olyan párokat vontak be, akik már régóta együtt éltek.

Ezekből kiderült, hogy nem lehetetlen egy olyan állapot elérése, ahol az egyik házasfél szívverése befolyásolja, sőt mi több meghatározza a másik szívverését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik