Élet-Stílus

A megmentett koraszülöttek között több lesz a fogyatékos

Hiába mentenek meg az orvosok egyre több koraszülött babát, a hosszú távú egészségük javításában csak csekély előrelépés történt.

A British Medical Journal (BMJ) című orvosi folyóiratban közzétett két tanulmány szerint a vizsgált évtized orvoslásában előrelépést jelentett, hogy nagyobb arányban maradnak életben a 22. és a 26. terhességi hét között született babák, ám a súlyos egészségügyi szövődmények gyakorisága ugyanolyan magas maradt, mint 1995-ben volt.

A 27. terhességi hét előtt világra jött újszülötteknek kemény harcot kell folytatniuk az életben maradásukért, majd sokan közülük komoly egészségügyi gondokkal néznek szembe: tüdőproblémákkal, szélütéssel és tanulási zavarokkal. “Ahogy a korai születést túlélő gyerekek száma tovább emelkedik, úgy növekszik azok száma is, akik súlyos fogyatékossággal élnek” – közölte egy londoni sajtótájékoztatón Neil Marlow, a University College London kutatója, aki mindkét tanulmány közreműködője volt.

A tanulmányokban a 22. és a 26. terhességi hét között 2006-ban, Nagy-Britanniában született babák egészségét hasonlították össze az 1995-ben hasonló időre világra jött gyerekek egészségével. Az első tanulmány a kórházból való távozásukig követte nyomon a babák egészségét. 2006-ban a 22-25 terhességi hétre született babák 53 százaléka hagyhatta el élve a kórházat, míg 1995-ben ez az arány csak 40 százalék volt. A legéretlenebb, 22-23 hétre világra jött újszülöttek túlélési esélye ugyanakkor nem javult.

A második tanulmányban 3 éves korukban hasonlították össze a koraszülöttek egészségét. Úgy találták, hogy a 2006-ban intenzív kezelésre szorult babák 34 százaléka volt teljesen egészséges 3 évesen, míg az 1995-ben születetteknél ez az arány 23 százalék volt. Ugyanakkor nem változott az aránya azoknak a gyerekeknek, akik élethosszig tartó fogyatékosságra – például járásképtelenségre vagy vakságra – számíthatnak, az érintetteknek körülbelül az ötöde tartozik ide.

Mivel a teljes esetszám az 1995-ös 666-ról 2006-ra 1115-re emelkedett, a koraszülöttség miatt súlyos fogyatékossággal élő emberek száma várhatóan növekedni fog.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik