Élet-Stílus

Szék figyelmeztet a túl sok ülésre

szék (szék, )
szék (szék, )

A túl sok ülés ölhet: szív- és érrendszeri betegségeket, trombózist és gerincbántalmakat okoz. Ezt előzi meg az ügyes kis szerkezet.

A szék, amely helyettünk is figyel az egészségünkre, tulajdonképpen nem más, mint egy speciális párna, amelybe a tervezők egy érzékelőt építettek, ez méri, hogy egy dolgozó mennyi időt tölt egyfolytában az asztalánál ülve.

Ha túllép egy előre beállított limitet, akkor a párna „riadót fúj” és jelzi, hogy itt az ideje felállni. A készítők gondoltak arra is, hogy néhány munkatárs kibújik majd a felállási kötelezettség alól, és inkább kijátsszák az érzékelőt azzal, hogy gyorsan felállnak, majd visszaülnek. Ám a párna úgy van beállítva, hogy csak bizonyos idő után engedi újra leülni tulajdonosát anélkül, hogy riadózna.

Az ilyen és ehhez hasonló találmányokra egyébként azért is szükség van, mert a túlzásba vitt ülőmunka és a mozgásszegény életmód egyre többeknél okoz tartós, illetve maradandó egészségkárosodást. A leggyakoribb panasz a gerincbántalom: amit okozhat a rossz ülőpozíció, de a rossz ülőalkalmatosság is. Ezt követik a keringési és szívproblémák, melyeken csak teljes életmódváltással lehet segíteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik