Élet-Stílus

Veszélyes méregre figyelmeztet az ÁNTSZ

fagyálló folyadék (fagyálló, )
fagyálló folyadék (fagyálló, )

A etilén-glikol tartalmú fagyálló az elmúlt két évben összesen 183 áldozatot szedett.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a tél kezdetén a vegyi anyag súlyos egészségkárosító hatására hívja fel a figyelmet. A statisztikák szerint erre szükség is van, ugyanis csak az elmúlt két évben 183 mérgezést okozott, ebből 19 esetben 14 éven aluli gyerekeknél.

A Tisztiorvosi Szolgálat figyelmeztet, az édeskés, színtelen folyadékot elfogyasztva először az alkoholos állapothoz hasonló érzés alakul ki. Ez a heveny mérgezés tünete, a vegyi anyagból pedig már néhány deci elfogyasztása is súlyos mérgezést, visszafordíthatatlan, maradandó károsodást okoz.

Az adatok szerint a mérgezéses esetek csaknem fele baleset volt, vagyis az érintettek nem tudták, hogy mi volt az üvegben, amikor beleittak. Épp ezért az ÁNTSZ azt javasolja, hogy az ablakmosó tartály feltöltését, utántöltését mindenki bízza szakemberre. Továbbá biztatnak arra is, hogy senki ne tartson otthon fagyálló terméket, a kisgyerekek és a háziállatok érdekében.

Berúgott a macska?

A felelőtlenül elöl hagyott fagyálló folyadék nem csak a gyerekekre, de a kisállatainkra is veszélyes, hiszen édeskés íze miatt szívesen megkóstolják. Mivel az anyag gyorsan felszívódik, lebontása közben nagymértékben károsítja a tüdőt, a szívet és a vese működését.

A mérgezés első jele az állatoknál az, ha kedvencünk úgy viselkedik, mintha részeg lenne: dülöngél, furcsán mozog. Néhány óra elteltével ezek a tünetek megszűnnek, ezután arra lehetünk figyelmesek, hogy az állat pulzusa felgyorsul, gyorsabban kapkodja a levegőt, sokat iszik és vizel. A gyakori nagy mennyiségű vizelet fokozatosan csökken, akár a nullára, eközben a vesében oxalát kristályok rakódnak le. Az állatorvosok szerint ekkor már kicsi az esélye az állat életben maradásának.

Mit tehetünk? Ha biztos benne, hogy a kedvence fagyállót ivott, itasson vele tömény alkoholt, például vodkát, és azonnal vigye állatorvoshoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik