Élet-Stílus

Amikor az étel ellenség

evés (evés, )
evés (evés, )

Ha kellemetlenül érezzük magunkat egy-egy kiadósabb étkezés után, még nem biztos, hogy ételallergiánk van.

Ételallergiáról valójában akkor beszélünk, amikor az elfogyasztott táplálék egyes alkotóelemeire az immunrendszerünk tévesen túlreagál. Az étkezést követően a szervezet azonnali válasza heves tünetekben jelentkezik, amelyekért a felszabaduló hisztamin nevezetű anyag felelős. A tünetek az étkezés utáni egy órán belül alakulnak ki, amelyek kezdődhetnek a száj viszketésével, duzzadásával. A tünetek kialakulásának a jellege attól függ, hogy a szervezet melyik részén szabadul fel a hisztamin. Klinikailag bizonyítottan a gyermekek 6-8%-át, a felnőtteknek pedig mindössze 3%-át érinti az ételallergia.

A valódi ételallergia szerencsére ritka, ami sokkal gyakoribb az az ételintolerancia. Ez utóbbi is az elfogyasztott ételre adott abnormális válasz, azonban ezt nem immundefektus okozza. Az ételintolerancia hátterében az áll, hogy a tápcsatornában található táplálékot lebontó enzimek csökkent vagy teljes hiánya miatt a szervezetünk nem tudja lebontani (megemészteni) az elfogyasztott ételt. A tünetek itt jóval később jelentkeznek, mint az allergiánál.

A panaszok megjelenhetnek improduktív köhögés, orrmelléküreg-gyulladás, esetleg asztma fomájában is. A gyomor-bél rendszeri panaszok szintén változatosak lehetnek: hányás, felfúvódás, intermittáló hasmenés, vagy éppen a szorulás dominálhat.

Milyen ételek okozhatnak ételallergiát és ételintoleranciát?

Számos étel kiválthat allergiás folyamatot, úgy mint gabonafélék, húsfélék, halfélék, mandula, mogyoró, dió, földieper, tojás, tejfehérjék. Mindegyik ételben az a közös, hogy az allergiás beteg egyszer az élete során korábban már fogyasztotta azt, és ez az immunrendszerüket aktiválta. A következő fogyasztás után alakulnak ki a tünetek.

Ételintoleranciát minden olyan étel okozhat, amely nem képes lebomlani a tápcsatornában. Sokszor nem is nagyon könnyű rájönni, hogy mik ezek az ételek, mert legtöbbször csak rendszeres fogyasztás hatására alakul ki az intolerancia.

Hogyan diagnosztizálhatjuk a betegséget?

Az ételallergia diagnózisa nem okoz gondot, mert az étkezést követően a korábban említett tünetek azonnal jelentkeznek. Az ételintolerancia már annál nagyobb kihívást jelent. A kórelőzmény, a pontos kórtörténet itt is elengedhetetlen. Amennyiben a gyanú felmerül, úgy a tejes fizikális vizsgálatot követően a specifikus bőrpróbák, illetve a vérből kimutatott ellenanyagok segíthetnek a diagnózis pontos felállításában.

A bizonyított ételintolerancia kezelésének legfontosabb lépése a prevenció, vagyis a megelőzés. Amennyiben tudjuk, hogy melyik ételre vagyunk allergiásak, úgy el kell kerülnünk minden olyan ételt, amely a panaszokat előidézi. A már kialakult panaszokat gyógyszeres kezeléssel szüntethetjük.

További információk: www.medukacio.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik