Élet-Stílus

Merevedési zavart okoz a gyulladt fogíny

A jelenségért az érbetegségek, a gyulladás és persze a nemtörődömség is felelős lehet.

A török Inonu Egyetem kutatói a világon elsőként készítettek olyan tanulmányt, mely arról szólt, hogy összefüggés lehet a fogínyproblémák és a merevedési zavarok között. Az egyetem kutatói mindezt egy 120 férfi bevonásával végzett vizsgálat során igazolták.

A résztvevők mind közepes vagy súlyos merevedési zavarról számoltak be, egyúttal krónikus fogínygyulladásuk is volt. A résztvevők egyik fele kapott kezelést fogínybetegségére, míg a másik fele nem. Három hónap elteltével ellenőrizték a résztvevők egészségi állapotát, és úgy találták, hogy azoknál, akik fogínybetegségét kezelték, csökkent a merevedési zavarok súlyossága.

Arra, hogy milyen összefüggés állhat fenn az ínybetegség és a merevedési zavar között, a török kutatók nem adtak magyarázatot. „A kapcsolatot magyarázó oki tényező lehet érbetegség, rossz általános egészségi állapot, az egészségügyi odafigyelés hiánya, háttérben meglévő diabétesz vagy magas vérnyomás, vagy épp valamennyi ezek közül” – mondta Andrew Kramer, a Marylandi Egyetem orvosi karának urológus professzora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik