Élet-Stílus

A zsírnak is vannak jó tulajdonságai

sült kolbász (sült kolbász)
sült kolbász (sült kolbász)

Érdemes változatosan fogyasztani, mert a szervezetünknek nélkülözhetetlen anyagok is vannak benne.

Az utóbbi időben a zsírokról csak negatív véleményeket hallhattunk. Pedig a szervezetünknek igenis szüksége van a zsírokra, csak a mértékre és a megfelelő formára kell figyelnünk.

A nagy zsírfogyasztást gyakran összekapcsoljuk az egészségügyi problémák többségével, beleértve az elhízást és a szívbajt, ennek értelmében a jelenlegi táplálkozási ajánlások alacsony zsírtartalmú étrendet javasolnak mindenki számára. Mégis mindannyiunknak szükségünk van némi zsírra az étrendünkben, hogy egészségesek maradjunk.

Létfontosságú funkciók

A zsírsavakat a szénatomok közötti kettős kötések számával szokták jellemezni, melynek alapján kettős kötést nem tartalmazó telített, egy kettős kötéssel rendelkező egyszeresen telítetlen, vagy több kettős kötést tartalmazó többszörösen telítetlen zsírsavakat lehet megkülönböztetni.

Az esszenciális zsírsavak olyan többszörösen telítetlen zsírsavak, amelyeket szervezetünk nem képes előállítani, ezért a szükséges mennyiséghez kizárólag táplálkozással juthatunk hozzá. Ide tartozik a linolsav (omega-6) és az alfa-linolénsav (omega-3).

Az esszenciális – és velük együtt a nem esszenciális – zsírsavaknak számos élettani hatásuk van:

  • részt vesznek a sejtmembránok felépítésében, védik azokat a káros behatásoktól, valamint hozzájárulnak rugalmasságukhoz is

  • érintettek a vér oxigénszállításában, a sejtosztódásban, az idegműködésben, a növekedésben, az energiatermelésben, a hormontermelés szabályozásában

  • részt vesznek a keringési rendszer, az immunrendszer és a zsíranyagcsere szabályozásában

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás: A zsírnak is vannak jó tulajdonságai (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik