Élet-Stílus

A tej jó a rák ellen

tej (tej, )
tej (tej, )

A tejben lévő egyik fehérje a rosszindulatú vastagbéldaganat előfordulását és növekedését is gátolja – állítják svéd kutatók.

Az alacsony zsírtartalmú tejről már tavaly kiderítették a kutatók, hogy rákmegelőző hatása van: akkor egy amerikai tanulmány bizonyította, hogy a gyerekek, akik rendszeresen isznak tejet, felnőtt korukra 40 százalékkal kisebb eséllyel betegszenek meg felnőttként vastagbélrákkal. Ugyanez a tanulmány mutatott rá, hogy a tej az idősebbek egészségére is jótékony hatása van: a rendszeres tejivó, 55 évesnél idősebb nők esetében 47 százalékkal csökken a betegség előfordulása.

Svédek a vastagbéldaganatok ellen

A svéd Lund Egyetem professzora, Stina Oredsson munkacsoportjával a tej egyik fontos alkotóelemét, a laktoferricin4-14 fehérjét vizsgálja évek óta. A svéd szakemberek eredményei bizonyították, hogy a fehérje nagy előnye, hogy hosszú távon jelentősen gátolja a vastag- és végbélráksejtek szaporodását. Mindezt úgy, hogy hatására az emberi szervezetben jelenlévő ráksejtek életciklusa megnyúlik.

Dr. Matos Lajos kardiológus, a tanulmány ismertetője hozzátette, a kutatás során ráksejteket kezeltek ezzel a fehérjével, amely károsította azok DNS-szerkezetét, gátolva a vastag- és végbéldaganatos megbetegedés kialakulását. Mindez azért fontos – monta a szakember – mert Magyarországon a tüdőrák után sajnos ez a második leggyakoribb daganattípus.

Két pohár tej az egészségért!

A tej amellett, hogy finom, a szervezet zavartalan működéséhez szükséges tápanyagok egyik legfontosabb forrása. Dietetikusok az egészséges táplálkozás részeként napi 0,5 liter tej elfogyasztását javasolják, amely hozzájárul az egészséges életmódhoz és számos betegség megelőzését segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik