Élet-Stílus

Nem is kell teljesen leszokni?

Ha képtelen teljesen lemondani a dohányzásról, az is elég, ha kevesebbet szív.

Számtalan kutatás bizonyítja a dohányzásról való teljes leszokás előnyeit. Az egészségügyi szakemberek azonban azt is elismerik, hogy a végeleges leszokáshoz hosszú és nehéz út vezet, amit csak keveseknek sikerül megtenni.

Vicki Myers, a Tel Aviv-i Egyetem kutatója arról számolt be, hogy az orvosok naponta találkoznak olyanokkal, akik nem tudnak, vagy nem akarnak leszokni a dohányzásról. Éppen ezért Myers és munkatársai, Dr. Yariv Gerber és Uri Goldbourt professzor olyan dohányosok várható élettartamát és túlélési arányát vizsgálták, akik csökkentették az elszívott cigaretták mennyiségét.

Adataik szokatlanul hosszú, több mint 40 éves időszakot fedtek le. Bár a legnagyobb javulást (a korai halálozás 22 százalékos csökkenését) a teljesen leszokottak esetében tapasztalták, kiderült, hogy a dohányzást csökkentőkre is 15 százalékkal alacsonyabb kockázat leselkedik. Az American Journal of Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány szerint ez arra utal, hogy a dohányzás mérséklése hatékony kockázatcsökkentő stratégia lehet.

Ha szeretne még többet tudni az erre vonatkozó vizsgálatról, kattintson ide.

Forrás:

Nem tud leszokni? Az is elég, ha kevesebbet szív (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik