Élet-Stílus

Árt a szívnek a munkanélküliség

munkanélküliség (munkanélküli, )
munkanélküliség (munkanélküli, )

Az állástalanok nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot - állítja egy friss kutatást.

A munkanélküliség – főleg az első évben – megnöveli a szívroham esélyét, azok pedig, akik ismétlődően maradnak munka nélkül, ugyanolyan mértékű kockázatnak vannak kitéve, mint dohányosok vagy a magas vérnyomással küzdők.

A Matthew Dupre által vezetett vizsgálat során közel 13 500 idősebb felnőttet kérdeztek meg két évtizeden át, és nemtől, rassztól, etnikai hovatartozástól függetlenül ugyanolyan eredmények születtek. Amint arról Dupre, a durhami Duke Egyetem munkatársa beszámolt, a sorozatos munkahelyelvesztés ugyanolyan csapást mér a szívre, mint a különböző krónikus betegségek, vagy a tartós káros szenvedélyek.

Az Archives of Internal Medicine című lapban megjelent vizsgálat során 51 és 75 év közötti felnőtteket követtek nyomon, akik közül a tanulmány kezdetén 14 százalék volt munkanélküli, és tízből közel heten legalább egyszer elvesztették az állásukat a tanulmány ideje alatt. Ugyanezen idő alatt közel 8 százaléknál fordult elő szívroham, és bár ezek hátterében gyakran egyéb, egészségügyi vagy környezeti tényezők is álltak, a munkahely elvesztésével kapcsolatos kockázatemelkedés minden esetben egyértelmű volt. Ugyanakkor az is kiderült, hogy míg a munkanélküliség első évében megnőtt a szívroham esélye, a további években már nem volt tapasztalható további emelkedés a betegség kockázatának tekintetében.

Ha szeretne még többet megtudni, kattintson ide.

Forrás:

Árt az egészségnek a munkanélküliség (Házipatika)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik