Élet-Stílus

A dohányzástól „rohad” az agy

cigaretta (cigi, )
cigaretta (cigi, )

A cigitől nem csak a memóriánk romlik, de a tanulási képességeink is.

A kutatók 8800, 50 évnél idősebb páciens adatai és tesztjei alapján most már ki merik jelenteni, hogy agyunk állapotának is szerepe van abban, hogy kialakulnak-e nálunk szívbetegségek, illetve stroke.

Kutatásuk során, melynek eredményét az Age and Ageing című tudományos folyóiratban jelentették meg, azt vizsgálták, hogy milyen mértékben befolyásolja az agy állapota a szívbetegségekre, illetve stroke-ra való hajlamot. Ehhez összesen 8800 pácienst vontak be a kísérletbe, akik az egészségügyi adatokon kívül, különféle tesztek kitöltésével járultak hozzá az eredményekhez. (Például olyan teszteket csináltak, ami azt vizsgálta, milyen gyorsan tanulnak meg egy új szót.)

Kiderült, hogy a kognitív funkciók (memória, tanulási képesség) és a szívrohamra való hajlam között szoros összefüggés mutatkozik. Ahogy kiderült az is, hogy a dohányzás – és kis mértékben az elhízás is – roppant káros az agy állapotára. Azok a vizsgálati alanyok például, akik dohányoztak, rendre rosszul vagy gyengén teljesítettek a memóriateszteken.

A szakemberek, köztük Dr. Alex Dregan nem győzi hangsúlyozni, hogy a káros szenvedélyeink a testünk mellett a szellemi teljesítményünkre is hatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik